Odrasli

Zubi propadaju zbog NAVIKE koje nismo svesni: Nije bitno samo da li ste ih oprali - ovo je OSNOVNA GREŠKA, kaže stomatolog

Dr Miodrag Đokić ističe da ovi pogrešni izbori polako, ali sigurno uništavaju naš osmeh

Slika Autora
byNevena Jakovljević

28.11.2025 09:40

Zubi propadaju zbog NAVIKE koje nismo svesni: Nije bitno samo da li ste ih oprali - ovo je OSNOVNA GREŠKA, kaže stomatolog
ST/Vladimir Lukić

Zdravlje zuba igra ključnu ulogu u našem opštem zdravlju, samopouzdanju i kvalitetu života, ali ga često uzimamo zdravo za gotovo. Mnoge navike koje svakodnevno ponavljamo, a da toga nismo ni svesni, polako narušavaju gleđ i dovode do ozbiljnijih problema. Od načina ishrane do načina na koji održavamo higijenu, sitne greške s vremenom ostavljaju velike posledice. O tome koliko je važno redovno brinuti o zubima i kako ih, nesvesno, uništavamo, za Srećne je govorio dr Miodrag Đokićstomatolog.

Njegova upozorenja otkrivaju zašto je neophodno obratiti pažnju na svakodnevne rutine i promeniti ih na vreme.

- Mnogo toga ljudi čine nesvesno i oštećuju zube, zapravo ne direktno, ali podstiču faktore koji će dovesti do toga da zube obole, prvenstveno od karijesa. Na primer, ako jedete mekanu hranu, onu koja ima ugljene hidrate, ne pričam samo o slatkišima, dovoljno je i da svaki dan umesto mesa pojedete pastu, time ste već uneli dosta ugljenih hidrata, a oni pogoduju bakterijskoj flori u ustima i samim tim doprinose nastanku karijesa. Higijena je mnogo lošija kada se čiste zubi posle mekše hrane nego kod čvrste i ako je to praksa mesecima, godinama, ili ukoliko umesto vode svaki dan pijete neki zaslađeni sok, niste ni svesni koliko ste ugljenih hidrata uneli. Voda bi vam pored toga što utoli žeđ saprala sve ono što je ostalo nakon korišćenja hrane - rekao nam je stomatolog.

Posebno prehrambene navike i učestalost grickanja tokom dana mogu značajno doprineti razvoju karijesa, čak i kada se redovno peru zubi.

- Ukoliko imate takvu praksu, da birate nezdravu hranu i imate lošu frekvenciju unošenja iste, to u praksi znači da ste pojeli ručak i da treba da sačekate tri do četiri sata do sledećeg obroka, a vi ste već nakon sat vremena uzeli kockicu čokolade, pa malo čipsa - tako konstantno snižavate Ph u ustima. On mora da se podigne na optimalan nivo da bi krenula samoodbrana organizma od svega onoga što ste uradili nakon unošenja hrane. Ako to ne omogućite, vi zapravo činite sve što pogoduje razvoju karijesa i oboljenjima zuba. To je osnovna greška na koju gotovo niko ne obraća pažnju. Nije bitno samo da li ste oprali zube, nego i šta radite između ta dva pranja - objasnio je Miodrag Đokić.

ST/Vladimir Lukić

Stomatolog Miodrag Đokić


Zašto nije dovoljan jedan odlazak kod stomatologa godišnje, zašto zubi propadaju čak i kada brinemo o njihovom zdravlju i da li umnjaci uvek moraju da se vade, takođe su teme o kojima je stomatolog Miodrag Đokić govorio, a ceo video je na našem Jutjub (YouTube) kanalu Srećne.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)