Hrana koju jedu deca ima veliki uticaj na njihov fizički i mentalni razvoj. Zato ti obroci treba da budu zdravi i kvalitetni, ali i ukusni da bi im se deca radovala. Nutricionisti savetuju da dete treba da ima tri glavna obroka i najmanje dve užine. Ta užina uopšte ne mora da bude skupa, naprotiv, najukusnija je ona koja se brzo priprema.
Sveže sezonsko voće je takođe obavezno u jelovniku svakog deteta, kao i orašasti plodovi, koji su izuzetno bitni za razvoj moždanih ćelija, pa i to može da bude izbor za užine. Šećer svedite na minimum i radije se opredelite za poslastice s voćem ili urmama, a mi vam predlažemo nekoliko recepata za zdravu užinu koju deca mogu poneti u školu.
Zdrav čips
Sastojci:
- 2 krem-sira
- 3 jajeta
- 40 g griza
- 2 kašike gustina
- začini
Priprema:
Sve sastojke izmešati i izliti na pek-papir tako da dobijete tanku površinu.
Shutterstock/Liudmyla Chuhunova

Peći desetak minuta na 180 stepeni Celzijusa, pa izlomiti na komadiće veličine čipsa.
Projice od kukuruznog griza
Sastojci:
- 150 g kukuruzne palente
- 3 jajeta
- 200 g brašna
- 300 g sitnog nemasnog sira
- kašičica soli
- prašak za pecivo
- 200 ml jogurta
- 100 ml suncokretovog ulja
Priprema:
Umutiti jaja sve dok ne budu blago penasta i u njih dodati ulje i jogurt, a zatim sve dobro umutiti.

Shutterstock/Baloncici
Nakon toga dodati brašno i palentu, so i prašak za pecivo. Kada se svi sastojci dobro izjednače, dodati izmrvljen sir. Smesu sipati u silikonske modlice i peći na 190 stepeni dok ne porumene.
Pite od heljde sa spanaćem
Sastojci:
- 500 g heljdinih kora
- 400 g očišćenog spanaća
- 400 g sira
- 5 jaja
- čaša kiselog mleka
- kesica praška za pecivo
- 2 kašičice soli
- ulje
Za premazivanje:
- žumance
- 50 ml mleka
- 2 kašike ulja
Priprema:
Spanać iseckati, staviti ga u dublju posudu i posoliti, pa ga dobro iscediti. Sir izdrobiti viljuškom, dodati jaja, prašak za pecivo i kiselo mleko, pa dodati isceđeni spanać i promešati. Kore podeliti tako da po dve idu u jedan rolat. Uzeti koru i staviti je na radnu površinu. Poprskati je uljem, staviti drugu koru, poprskati je uljem, pa rasporediti po celoj kori deo fila.
Shutterstock/Esin Deniz

Saviti pomalo s jedne i druge strane da ne bi fil iscurio i umotati kore u uži rolat. Tako spremljeni rolat staviti u podmazan pleh. Poređane rolate premazati mešavinom žumanceta, mleka i ulja. Rernu ugrejati na 170 stepeni i staviti pitu da se peče. Kada blago porumeni, smanjiti temperaturu na 160 stepeni i peći još malo. Pečenu pitu izvaditi, pokriti krpom i ostaviti da se prohladi. Iseći na željene komade i poslužiti uz jogurt ili kiselo mleko.
Pica savijača
Sastojci:
- 500 g kora za pite
- 3-4 jajeta
- 300 g sira
- mineralna voda
- ulje
- prašak za pecivo
- šunka
- masline
- paradajz-sos
- začini
Priprema:
Viljuškom umutiti 3-4 jajeta, dodati usitnjen sir (200-300 g), 1/4 šolje mineralne vode i malo praška za pecivo. U fil dodati seckane šunku i masline (ako dete voli), malo paradajz-sosa i origano.
Shutterstock/Sergii Koval

Prvu koru poprskati uljem i mineralnom vodom, a drugu filovati, urolati i peći u plehu obloženom papirom za pečenje desetak minuta.
Projara s tikvicama i sirom
Sastojci:
- 70 g slanine
- manja glavica crnog luka
- tikvica
- 400 g sira
- 3 jajeta
- griz
- 1/2 kašičice sode bikarbone
Priprema:
U tiganj staviti slaninu, sitno iseckan luk i narendanu tikvicu i na srednjoj vatri pustiti da omekša luk i tikvica pusti vodu.
Shutterstock/marco mayer

Za to vreme viljuškom umutiti jaja, dodati izgnjecen sir, palentu i sodu bikarbonu, pa sjediniti s tikvicama i peći u tepsiji na papiru za pečenje na 180 stepeni oko 10 minuta. Pre pečenja posuti susamom.
Mafini s bananom
Sastojci:
- 2-3 zrele banane
- 1 jaje
- brašno
- prašak za pecivo
- cimet po želji
Priprema:
Izgnječenoj banani dodati jedno jaje, malo brašna i prašak za pecivo i po želji malo cimeta.
Shutterstock/MShev

Smesu sipati u kalup za mafine i peći 10 minuta.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)