Brzi i laki recepti

Pita sa PEČURKAMA: Mirisna i topla, taman što vam je potrebno za nedeljni užitak

Jednostavan recept i tri ključna trika za savršen ukus

Slika Autora
bySrećne

30.11.2025 08:01

Pita sa PEČURKAMA: Mirisna i topla, taman što vam je potrebno za nedeljni užitak
Peredniankina/Shutterstock

Pita sa pečurkama jedna je od onih jednostavnih, domaćih đakonija koje mirišu na toplinu kuhinje i "brzu sreću" na tanjiru. Idealna je za dane kada želite nešto ukusno, a nemate mnogo vremena ili kada vam se jede nešto mekano, sočno i mirisno. Uz nekoliko trikova iskusnih domaćica, ova pita uvek ispadne savršeno, bilo da je služite kao glavno jelo, užinu ili toplu večeru uz jogurt.

Sastojci:

  • 500 g šampinjona
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 pavlaka (180 do 200 ml)
  • 2 jaja
  • 8 do 10 kora za pitu
  • Ulje, so, biber, peršun
  • Malo mineralne vode

Priprema:

Iseckane pečurke kratko prodinstajte sa lukom na malo ulja dok ne ispari tečnost. Posolite, pobiberite i dodajte pavlaku, jaja i kašiku seckanog peršuna. Kore redom ređajte, svaku poprskajte mešavinom ulja i malo mineralne vode, pa rasporedite nadev. Uvijte u rolate ili slažite slojevito u tepsiju.

Pecite na 200 stepeni Celzijusa oko 25 do 30 minuta, dok lepo ne porumeni.
Poslužite toplo uz jogurt  i uživajte u pogledu kako nestaje brže nego što se ohladi.

Mali trikovi za savršenu pitu

  • Pečurke obavezno kratko prodinstajte da ispuste višak vode, tako će kora ostati hrskava, a pita sočna, a ne gnjecava.
  • Dodajte kašiku pavlake ili jogurta u nadev – tako postaje kremast.
  • Premažite kore mešavinom ulja i mineralne vode kako bi ostale mekane i vazdušaste.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)