Tradicionalni ukusi

Pogačice sa čvarcima: Meke i ukusne, savršene da počnete dan

Starinski recept koji spaja jednostavne sastojke i savršenu mekoću u svakom zalogaju

Slika Autora
bySrećne

27.11.2025 08:01

Pogačice sa čvarcima: Meke i ukusne, savršene da počnete dan
grafvision/Shutterstock

Ako postoji miris koji nas vraća u detinjstvo i podseća na toplinu bakine kuhinje, onda su to svakako pogačice sa čvarcima. Ovaj starinski recept omiljen je širom Srbije zbog svog neodoljivog ukusa, hrskave spolja, a mekane i mirisne iznutra. Volimo ih jer spajaju jednostavne sastojke u savršeno jelo koje se topi u ustima. Idealne su za doručak uz jogurt, kiselo mleko ili kao slana zakuska za porodična okupljanja.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mleka (mlakog)
  • 20 g svežeg kvasca ili 1 kesica suvog
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 150 g mlevenih čvaraka
  • 80 g masti
  • 1 jaje za premazivanje
  • Po želji: malo bibera ili aleve paprike

Priprema:

U mlakom mleku razmutite kvasac i šećer, pa ostavite 10 minuta da nadođe. U posudi pomešajte brašno i so, pa dodajte nadošli kvasac, jaje i mast. Zamesite meko testo. Ostavite testo da naraste oko 45 minuta.

Kada je naraslo, razvijte ga oklagijom u pravougaonik ili krug. Preko testa ravnomerno pospite mlevene čvarke.

Preklopite testo kao pismo (tri puta), pa opet razvucite. Ponovite preklapanje još jednom radi lisnatije strukture.

Razvijeno testo iseći modlom ili čašom u pogačice. Ređajte ih na pleh, premažite umućenim jajetom i ostavite još 10 do15 minuta da odmore.

Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa oko 20 do 25 minuta, dok ne porumene. Pečene pogačice odmah pokrijte krpom 5 minuta da omekšaju, ali ostanu hrskave spolja. 

Savet: Umesto običnih čvaraka, možete da koristite kombinaciju mlevenih i sitno seckanih za još lepšu teksturu. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)