Praktični saveti

Kako da napravite savršen sneg od belanaca: U ovim cakama se krije tajna

Ključni koraci od kojih zavisi uspeh omiljenih slatkiša

Slika Autora
bySrećne

11.12.2025 13:01

Kako da napravite savršen sneg od belanaca: U ovim cakama se krije tajna
Shutterstock/Jannissimo

Sneg od belanaca deluje kao jednostavan korak u pripremi poslastica, ali mnogima upravo on napravi najveći problem. Baš od njega zavisi tekstura i uspeh brojnih omiljenih kolača, od šam rolata i puslica do prazničnih torti, pa čak i makaronsa. U vreme kada se sprema više slatkiša nego tokom ostatka godine, pravilno umućen sneg od belanaca postaje važan korak koji može potpuno da promeni krajnji rezultat.

Dobar sneg od belanaca čini da se kolač podigne, da bude vazdušast i mekan, da se šam ne razvodni i da se kremaste strukture ponašaju baš onako kako treba. Ako je sneg premalo ili previše umućen, kolači mogu da splasnu, ostanu gumeni, prepečeni ili da se uopšte ne podignu. Zato se kaže da je tajna mnogih “savršenih” kolača zapravo u ovom osnovnom koraku.

Šta je važno za uspeh

Da bi sneg bio uspešno umućen, belanca moraju da budu potpuno odvojena od žumanaca, jer i najmanja kap žumanca sprečava da se zapene. Posuda u kojoj se mute treba da bude potpuno suva i besprekorno čista, najbolje staklena ili metalna, jer plastika zadržava masnoću. Belanca je idealno ostaviti da odstoje na sobnoj temperaturi, jer su hladna teža i sporije se podižu.

Koji trik pomaže

Kada počnete sa mućenjem, najbolje je da krenete sporijom brzinom i postepeno pojačavate, jer tako masa dobija stabilnost i lakše se formira čvrsta pena. Mnogi koriste i mali trik – dodaju sasvim malo soli, limunovog soka ili sirćeta, što dodatno učvršćuje belanca i pomaže da se sneg ne “rastopi” u nastavku pripreme. Ako pripremate poslastice sa šećerom, važno je da ga ne dodajete odmah, već tek kada se formira fina pena, i to postepeno, kašiku po kašiku.

Kako izgleda dobili savršen sneg od belanaca

Sneg je gotov onda kada činiju možete da nagnite ili okrenete, a on ostane na mestu. Tada je lagan, pun vazduha i spreman za spajanje sa ostatkom smese. Ako ga previše umutite, postaće suv, tvrđi i zrnast, što se kasnije loše odrazi na teksturu.

U praksi, kada savladate ovaj jednostavan postupak, svaki kolač dobija potpuno drugačiji kvalitet, a deserti koje pripremate tokom praznika deluju kao da su rađeni po profesionalnom receptu. 

 

Komentari (0)