Brzi i laki recepti

Recept za ludo testo koje traje 7 dana: Spremite bilo šta od njega - ukus je SIGURNO lepši nego iz pekare

Savršeno za trenutke kada želite nešto domaće, brzo i ukusno

Slika Autora
byNevena Jakovljević

27.11.2025 11:11

Recept za ludo testo koje traje 7 dana: Spremite bilo šta od njega - ukus je SIGURNO lepši nego iz pekare
shutterstock.com/Cristian Storto

Recept za "ludo testo" pravo je čudo u kuhinji - univerzalno, praktično i nezaobilazno! Bilo da ste iskusni kuvar ili amater koji tek ulazi u svet jela, ovo testo morate imati u svojoj svesci. Ono nije samo brzo i jednostavno za pripremu, već i izuzetno svestrano - možete od njega praviti gotovo sve: picu, uštipke, hleb, lepinje, krofne, pa čak i slatke poslastice po želji.

Prava čarolija "ludog testa" leži u njegovoj jednostavnosti. Radi se o klasičnom testu s kvascem, koje se sprema u nekoliko laganih koraka, a najveća prednost je što ne mora dugo da narasta - odmah je spremno za upotrebu.

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • prašak za pecivo
  • kašika soli
  • 1 dl ulja
  • 4 dl jogurta
  • 2,5 dl mleka
  • sveža kockica kvasca
  • 2 supene kašike šećera
  • 2 jaja

Priprema:

Za početak, u toplom mleku rastvorite malo šećera, dodajte kvasac i dve kašike brašna. Lagano promešajte da se šećer otopi i kvasac brže aktivira. Idealno je da prostorija bude topla jer će to ubrzati reakciju i testo će brže narasti.

Shutterstock/Anastasiia Soshenkova

Kako se sprema ludo testo

U drugoj posudi sjedinite preostale sastojke. Kada kvasac dovoljno naraste, napravite u sredini brašna udubljenje i sipajte ga unutra. Zamesite glatko testo - po potrebi dodajte još malo brašna ako se lepi za ruke.

Testo stavite u kesu - možete ga blago pouljiti ili pobrašniti da se ne zalepi - i istisnite sav vazduh. Ostavite ga u frižideru, gde može stajati i do 7 dana.

Pre nego što krenete sa daljim oblikovanjem ili pečenjem, ostavite testo sat vremena (ili duže) na toplom mestu da se malo aktivira i naraste. Što duže odstoji, to će ukus i tekstura biti bolji.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)