Tradicionalni ukusi

Posni pasulj za prvi dan Božićnog posta: Klasično jelo na kašiku koje vraća snagu

Jednostavan recept za domaći pasulj pun ukusa i mirisa

Slika Autora
bySrećne

27.11.2025 17:45

Posni pasulj za prvi dan Božićnog posta: Klasično jelo na kašiku koje vraća snagu
Shutterstock/ducu59us

Božićni post počinje sutra, 28. novembra i predstavlja, vreme duhovnog osnaživanja i posvećenosti tradiciji, ali i priliku da se pridržavamo laganijih, zdravijih obroka. Tokom ovog perioda, suzdržavamo se od mesa, mesnih i mlečnih proizvoda, a svakodnevni jelovnik obogaćujemo ukusnim i hranljivim jelima od povrća, mahunarki i žitarica.

Posni pasulj je klasično jelo koji nikada ne izlazi iz mode,  jednostavan je, zasitan i topao, idealan za hladne jesenje i zimske dane. Ono što ga čini posebnim jeste što se osnovni sastojci mogu prilagoditi vašem ukusu.

Priprema pasulja može biti i mala porodična tradicija: dok pasulj krčka, možete zajedno pripremati povrće ili dodavati začine, stvarajući toplu atmosferu i miris domaće kuhinje.

Sastojci:

  • 250 g suvog pasulja (po mogućstvu belog ili tetovca)
  • 1 veći crni ili crveni luk
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 koren peršuna ili malo celera (po želji)
  • 2-3 kašike paradajz pirea ili 1 svež paradajz
  • So, biber, suvi začini (lovor, suvi bosiljak, crvena paprika)
  • Voda ili povrtni bujon

Priprema:

Za početak, pasulj potopite u hladnu vodu i ostavite ga da odstoji preko noći da zrnca omekšaju i da se skrati vreme kuvanja. To istovremeno pomaže da zadrži svoju teksturu i ukus. Sledećeg dana, procedite pasulj, stavite ga u šerpu i nalijte svežom vodom. Kuvajte ga polako 45 do 60 minuta dok ne postane mekan, ali i dalje čvrst, spreman da upije sve ukuse koje ćete kasnije dodati.

Dok pasulj krčka, na vodi propržite sitno iseckan luk dok ne postane staklast, zatim dodajte šargarepu i peršun i pržite dok povrće ne omekša i pusti svoje arome. Dodajte paradajz i beli luk, posolite, pobiberite i ubacite suve začine, po želji, kratko propržite, tek toliko da se svi mirisi spoje, pa ovu aromatičnu smesu dodajte u pasulj.

Pasulj ostavite da se krčka još 10 do15 minuta na tihoj vatri, kako bi svi ukusi dobili šansu da se sjedine i stvore bogat, topao i ukusan obrok.

Trikovi za bogatiji ukus:

Prstohvat dimljene ili ljute paprike dodaje dubinu i laganu pikantnost.

Preprženo brašno umešano u ulje pre povrća stvara laganu zapršku koja pasulju daje kremastu teksturu.

Umesto obične vode, koristite povrtni bujon - pasulj će biti punijeg ukusa.

Na kraju, sveže začinsko bilje poput peršuna ili mirođije unosi osvežavajući ton.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)