Ova tradicionalna, medena torta pravi se u nekoliko jednostavnih koraka, a svaki deo procesa doprinosi njenom prepoznatljivom, nežnom ukusu. Priprema Marlenka torte počinje izradom mirisnih medenih korica koje obezbeđuju njen prepoznatljiv karakter. Nakon toga sledi kuvanje bogatog mlečnog krema sa orasima, koji daje finalni pečat ovom tradicionalnom desertu.
Sastojci:
Za korice (4–6 kora):
- 100 g maslaca
- 2 jajeta
- 200 g šećera
- 3 kašike meda
- 1 kašičica sode bikarbone
- 450–500 g brašna (po potrebi)
Za krem:
- 1 l mleka
- 200 g šećera
- 2 kašike meda
- 120 g maslaca
- 150 g mlevenih oraha
- 4 kašike gustina (ili brašna)
- 1 vanilin šećer
Za posipanje:
- Mleveni orasi ili mrvice od odrezanih ivica kora
Priprema:
Prvo pripremite korice. U šerpi lagano otopite maslac, pa u njega dodajte šećer i med. Mešajte dok se sve lepo ne sjedini i ne postane tečno. Zatim umešajte sodu bikarbonu, smesa će odmah početi da peni i da svetli, što je znak da je reakcija uspešna. Skinite šerpu sa vatre i brzo umešajte prethodno umućena jaja, neprestano mešajući da se lepo sjedine sa toplom smesom.
Počnite da dodajete brašno postepeno, dok ne dobijete mekano, glatko testo koje se ne lepi za prste, ali je i dalje podatno za razvlačenje. Kada je testo spremno, podelite ga na 4 do 6 jednakih loptica – što više tankih kora napravite, torta će na kraju biti lepša i finija.
Možda vas zanima…
Svaku lopticu razvucite u tanku koru i pecite je samo oko 5–7 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni Celzijusa, dok blago ne porumeni. Nakon pečenja poravnajte ivice, a ostatke sa strane sačuvajte, jer će poslužiti kao fini posip za tortu.
Za krem, od litre mleka odvojite oko 200 ml u kojima ćete razmutiti gustin kako biste izbegli grudvice. Ostatak mleka sipajte u šerpu zajedno sa šećerom i vanilin šećerom, pa zagrevajte dok ne provri. Kada mleko počne da ključa, polako ulijte razmućeni gustin, sve vreme mešajući, dok se ne formira gust, gladak krem sličan pudingu. U tako vruć krem dodajte med i sjedinite. Ostavite ga da se ohladi do mlake temperature.
Kada je krem mlak, umešajte maslac da ga obogati i učini svilenkastim, a zatim dodajte i mlevene orahe koji će kremu dati pun, karakterističan ukus Marlenke.
Potom ređajte: kora - krem - kora - krem i završite kremom. Pospite mrvicama ili orasima.
Marlenka je najbolja sutradan, kada korice potpuno omekšaju i upiju krem.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)