Slatkiši

Tajna savršenih medenjaka – kako da napravite domaći slatkiš bez konkurencije

Praznični mirisi koji osvajaju svako srce

Slika Autora
bySrećne

25.12.2025 14:01

Tajna savršenih medenjaka – kako da napravite domaći slatkiš bez konkurencije
Shutterstock/VicaTs

Medenjaci su omiljeni kolači tokom prazničnih dana, ali i omiljena poslastica tokom cele godine. Njihov miris cimeta, karanfilića i meda budi uspomene iz detinjstva, a hrskava spoljašnjost i mekana sredina čine ih neodoljivim. Priprema medenjaka kod kuće nije komplikovana, a omogućava vam da dodate svoj lični pečat, bilo da ih želite jednostavne, ili ukrašene glazurom i šarenim posipom.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 150 g meda
  • 150 g šećera
  • 100 g putera
  • 1 jaje
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1 kašičica mlevenog karanfilića
  • Prstohvat soli

Priprema:

Za početak, u manjoj šerpi lagano zagrejte med, šećer i puter, tek toliko da se sve lepo sjedini i otopi. Kada se smesa ujednači, sklonite je sa vatre i ostavite da se prohladi, kako ne bi “skuvala” jaje koje ćete dodati kasnije.

U većoj posudi, pomešajte suve sastojke – brašno, sodu bikarbonu, cimet, mleveni karanfilić i prstohvat soli. Dobro promešajte da se začini ravnomerno rasporede, jer upravo oni daju medenjacima karakterističan miris i ukus.

Kada se medena smesa ohladi, dodajte jaje i sve zajedno sjedinite sa suvim sastojcima. Mesite testo dok ne postane glatko i podatno, dovoljno čvrsto da se razvlači, ali i meko za oblikovanje.

Na pobrašnjenoj površini razvucite testo na debljinu od oko pola centimetra i pomoću modlica ili jednostavno rukama oblikujte omiljene figure, srca, zvezdice ili klasične okrugle medenjake. Svaki komad pažljivo prenesite na pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite medenjake u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 do 12 minuta. Pazite da ivice dobiju zlatno-smeđu boju, dok sredina ostane mekana i sočna. Kada su pečeni, ostavite ih da se potpuno ohlade pre nego što ih ukrasite glazurom, čokoladom ili šarenim posipom po želji.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)