Za mnoge ljude, ispijanje kafe je omiljeni jutarnji ritual bez kog ne mogu da zamisle dobar početak dana. Kafa je i te kako popularna u Srbiji, ali morate znati i ove činjenice o njoj. Lekari su godinama proučavali uticaj kofeina na organizam, a mišljenja su podeljena. Ipak, svi se slažu oko jednog - način na koji se kafa konzumira je ključan.
Gastroenterolog i nutricionista Nuria Dianova ističe da pravilna konzumacija kafe ne šteti, ali upozorava na namirnice koje se sa kafom ne kombinuju najbolje.
- Najgora kombinacija je kafa s čokoladom ili alkoholom - rekla je nutricionista Nuria Dianova.
Tetiana Chernykova/Shutterstock

Kafa, kada se konzumira u kombinaciji sa čokoladom ili alkoholom, može opustiti donji ezofagealni sfinkter, što olakšava vraćanje želučanog sadržaja u jednjak i izaziva neugodne simptome poput gorušice i peckanja. Čak i ako trenutno ne osećate nikakvu nelagodnost, dugotrajno konzumiranje na ovaj način može dovesti do upale jednjaka i drugih problema sa varenjem, upozorava gastroenterolog i nutricionista Nuria Dianova.
Pored toga, Dianova ne preporučuje ispijanje kafe na prazan stomak, jer to dodatno iritira želudačnu sluzokožu. Nakon espresa ili bilo koje jake kafe, savetuje da popijete čašu vode kako biste nadoknadili izgubljenu tečnost, budući da kafa ima blagi diuretski efekat i može doprineti dehidraciji ako se ne nadoknadi tečnost u organizmu.
Takođe, preporučuje se ograničiti unos kafe na jutarnje sate ili uz obrok, kako bi se smanjio rizik od gorušice i iritacije stomaka. Birajte kvalitetnu, sveže mlevenu kafu i konzumirajte je u umerenim količinama, jer to može smanjiti negativne efekte na digestivni sistem.
Komentari (0)