Slatkiši

Čokoladni RASPUCANCI - Najslađi keksići koji donose radost na prazničnim trpezama, a tako se lako prave

Sa malo truda dobićete slatkiš koji izgleda kao iz poslastičarnice

Slika Autora
bySrećne

10.12.2025 08:01

Čokoladni RASPUCANCI - Najslađi keksići koji donose radost na prazničnim trpezama, a tako se lako prave
Shutterstock/Tetiana Chernykova

Raspucanci, poznati i kao "crinkle cookies", postali su omiljeni deo novogodišnjih i božićnih praznika zbog svog prepoznatljivog izgleda i bogatog ukusa. Njihova ispucala površina posuta šećerom podseća na pahulje snega, pa savršeno dočarava zimsku atmosferu. Osim što izgledaju svečano, ovi keksići su neverovatno mekani iznutra, a hrskavi spolja, što ih čini idealnim prazničnim slatkišem. Upravo zato su mnogima neizostavni u prazničnim kolačima jer su jednostavni za pravljenje, divno mirišu i uvek ostave utisak.Ovo je recept za čokoladne raspucance.

Sastojci:

  • 200 g tamne čokolade
  • 60 g putera
  • 2 jajeta
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 2–3 kašike kakaa
  • Šećer u prahu (za valjanje)

Priprema:

Otopite tamnu čokoladu i puter na pari ili u mikrotalasnoj. Promešajte i ostavite da se malo prohladi.  U drugoj posudi umutite jaja, šećer i vanilin šećer dok smesa ne postane penasta i svetla.


Dodajte otopljenu čokoladu u smesu sa jajima i dobro izmešajte. 
U posebnoj posudi pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i so. Prosejte ih u čokoladnu smesu i sjedinite varjačom ili mikserom.
Testo će biti mekano i lepljivo, to je normalno. Pokrijte ga folijom i ostavite u frižideru minimum dva sata (idealno preko noći). Dobro ohlađeno testo se lepše raspuca tokom pečenja.

Kašičicom vadite komadiće testa, oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kristal šećer (po želji), a zatim obavezno u obilnu količinu šećera u prahu. 

Pecite 10 do12 minuta na 180 stepeni Celzijusa. Keksići treba da ostanu mekani iznutra i blago raspucani spolja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)