Raspucanci, poznati i kao "crinkle cookies", postali su omiljeni deo novogodišnjih i božićnih praznika zbog svog prepoznatljivog izgleda i bogatog ukusa. Njihova ispucala površina posuta šećerom podseća na pahulje snega, pa savršeno dočarava zimsku atmosferu. Osim što izgledaju svečano, ovi keksići su neverovatno mekani iznutra, a hrskavi spolja, što ih čini idealnim prazničnim slatkišem. Upravo zato su mnogima neizostavni u prazničnim kolačima jer su jednostavni za pravljenje, divno mirišu i uvek ostave utisak.Ovo je recept za čokoladne raspucance.
Sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 60 g putera
- 2 jajeta
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 2–3 kašike kakaa
- Šećer u prahu (za valjanje)
Priprema:
Otopite tamnu čokoladu i puter na pari ili u mikrotalasnoj. Promešajte i ostavite da se malo prohladi. U drugoj posudi umutite jaja, šećer i vanilin šećer dok smesa ne postane penasta i svetla.
Dodajte otopljenu čokoladu u smesu sa jajima i dobro izmešajte.
U posebnoj posudi pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i so. Prosejte ih u čokoladnu smesu i sjedinite varjačom ili mikserom.
Testo će biti mekano i lepljivo, to je normalno. Pokrijte ga folijom i ostavite u frižideru minimum dva sata (idealno preko noći). Dobro ohlađeno testo se lepše raspuca tokom pečenja.
Kašičicom vadite komadiće testa, oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kristal šećer (po želji), a zatim obavezno u obilnu količinu šećera u prahu.
Komentari (0)