Kesten-torta je jedan od onih deserata koji se sprema za razne porodične prigode. Bogata, ali nežna, sa prepoznatljivim ukusom kestena i svilenkastom teksturom, ova torta se često pravi za posebne prilike - slave, rođendane ili praznike. Iako deluje raskošno, priprema je jednostavna, a rezultat je torta kojoj se uvek vraćamo.
Sastojci:
(kalup 22-24 cm)
Za koru:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika mlevenih oraha ili badema
- 2 kašike prezli
- 2 kašike kakaa
- 1 kesica vanilin šećera
- prstohvat soli
Za fil:
- 500 g kesten-pirea (zaslađenog ili nezaslađenog)
- 200 ml slatke pavlake
- 150 g maslaca (sobne temperature)
- 100 g šećera u prahu (po ukusu)
- 1 kašičica ruma ili ekstrakta vanile
Za dekoraciju (po želji):
- umućena slatka pavlaka
- rendana čokolada, seckani kesten ili orasi
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite sa prstohvatom soli u čvrst sneg. U drugoj posudi umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom dok ne pobele. Dodajte mlevene orahe, prezle i kakao, pa lagano umešajte sneg od belanaca.
Smesu sipajte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite na 180°C oko 20 do 25 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.
Maslac umutite sa šećerom u prahu dok ne postane penast. Dodajte kesten-pire i rum ili vanilu, pa sve dobro sjedinite. U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku i lagano je umešajte u krem od kestena.
Ohlađenu koru po potrebi poprskajte sa malo mleka ili ruma. Ako želite, možete da je presečete, pa da dobijete dve tanje kore. Preko kore ravnomerno nanesite fil (ako imate dve kore, prvo filujte jednu, pa preko stavite drugu i nju takođe filujte). Poravnajte površinu torte i ostavite je u frižideru najmanje 3 do 4 sata, idealno preko noći.
Pre služenja tortu ukrasite umućenom slatkom pavlakom, rendanom čokoladom ili sitno seckanim kestenom, orasima.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)