Mnogi veruju da je dovoljno samo uredno složiti namirnice u frižider, ali stručnjaci upozoravaju da pogrešne kombinacije mogu da ubrzaju kvarenje hrane, da prenesu neugodne mirise i čak da predstavljaju rizik po zdravlje. Neke namirnice jednostavno "ne podnose" društvo drugih - etilen iz voća, vlaga ili snažni mirisi lako utiču na njihov kvalitet. Pravilno raspoređivanje u frižideru produžava svežinu namirnica, sprečava bacanje hrane i štedi novac, zato je važno da se zna šta nikako ne treba držati zajedno.
Voće koje proizvodi etilen i osetljivo povrće
Jabuke i kruške ispuštaju gas etilen, biljni hormon koji ubrzava sazrevanje, ali istovremeno dovodi do bržeg venuća i propadanja povrća osetljivog na etilen, kao što su lisnato povrće ili bobičasto voće. U ovu grupu spadaju i breskve, šljive i banane.

shutterstock.com/BearFotos
Zato je idealno koristiti jednu ladicu za voće i povrće koje proizvodi etilen, a drugu za osetljivije namirnice.
Zreo avokado držite dalje od drugih namirnica
Frižider je odlično mesto za čuvanje zrelog avokada jedan do dva dana, ali ga nemojte držati blizu povrća osetljivog na etilen. Poput jabuka i krušaka, i avokado ispušta etilen, pa može ubrzati kvarenje povrća u blizini. Čuvajte ga u zasebnoj ladici ili na posebnoj polici.
Opasnost od sirovog mesa i ribe
Sveže meso, živina i morski plodovi mogu da kaplju i tako da kontaminiraju druge namirnice bakterijama. Uvek ih čuvajte odvojeno od povrća, sireva i gotovih jela. Stručnjaci preporučuju da se sirovo meso i riba drže na najnižoj polici frižidera, u zatvorenim posudama ili na tacni koja sprečava curenje.
Luk i beli luk mogu preneti miris
Kada se jednom oljušte ili naseckaju, luk i beli luk moraju u frižider, ali dobro zatvoreni. Oni lako prenose svoj intenzivan miris i ukus na mleko, maslac ili voće ako nisu hermetički zatvoreni. Čuvajte ih u dobro zatvorenim teglama ili posudama, na posebnom mestu.
Namirnice osetljive na vlagu
Pečurke, sveže začinsko bilje i bobičasto voće posebno su osetljivi na vlagu i brzo se kvare u vlažnim uslovima. Zbog toga ih ne treba držati blizu namirnica koje imaju visok sadržaj vode, poput paradajza ili krastavaca.
Paradajz i krastavci - loša kombinacija
Paradajz takođe ispušta etilen, koji može dovesti do brzog omekšavanja i kvarenja krastavaca.
Shutterstock/ Bogdan Sonjachnyj

Paradajz čuvajte na kuhinjskom pultu, a krastavce u frižideru, u ladici s većom vlagom.
Sirevi jakog mirisa
Iako izgleda logično sve sireve držati zajedno, to nije uvek najbolja ideja. Sirevi jakog mirisa mogu preneti svoje arome na blaže vrste, ali i na maslac, jaja i začinsko bilje. Čuvajte ih odvojeno, u hermetički zatvorenim posudama.
Komentari (0)