Posna ruska salata je savršena za sve prilike, posebno za predstojeće slave, a uz domaći posni majonez, možete je pripremiti brzo i lako, bez jaja i mlečnih proizvoda. Uz ovu posnu rusku salatu sa domaćim majonezom, svaki sto postaje pun ukusa – prava je kraljica trpeze!
Sastojci:
(za 4–6 osoba):
- 3–4 srednje šargarepe
- 3–4 krompira
- 1 veća cvekla (po želji, za boju)
- 1 veća zelena paprika
- 1 manji krastavac ili 3–4 kiselih krastavca
- 1 šolja graška (svežeg ili smrznutog)
- 1 mala glavica crnog luka (po želji)
- So i biber po ukusu
- Malo limunovog soka ili sirćeta
Sastojci za posni majonez:
- 100 ml biljnog ulja (suncokretovo ili repičino)
- 50 ml vode ili biljnog mleka (sojino, ovseno, bademovo)
- 1 kašičica senfa
- 1–2 kašike limunovog soka ili sirćeta
- So po ukusu
- Po želji: prstohvat šećera ili kurkuma za boju
Priprema:
Krompir, šargarepu i cveklu skuvajte u ljusci dok ne omekšaju (oko 20–25 minuta). Grašak blanširajte 2–3 minuta. Ohladite i oljuštite povrće.
Svo povrće, krastavce i papriku isecite na sitne kockice. Sitno iseckajte i crni luk, ako ga koristite. U velikoj činiji pomešajte povrće sa graškom.
Priprema posnog majoneza: U visokoj posudi sipajte vodu ili biljno mleko. Dodajte senf, limunov sok, so i eventualno šećer/kurkumu.
Polako dodajte ulje dok miksujete štapnim mikserom dok ne dobijete gust i kremast majonez. Po potrebi dodajte još soli ili limunovog soka.
Dodajte posni majonez i začine po ukusu u skuvano povrće, a po želji i nekoliko kapi limunovog soka ili sirćeta. Ostavite salatu u frižideru barem 30 minuta da se ukusi prožmu. Čuvajte u frižideru do pet dana u zatvorenoj posudi.
Komentari (0)