Brzi i laki recepti

Kraljica trpeze: Najlepša POSNA ruska salata sa majonezom koji ćete sami napraviti očas posla

Brzo, jednostavno i ukusno

Slika Autora
bySrećne

05.12.2025 12:37

Kraljica trpeze: Najlepša POSNA ruska salata sa majonezom koji ćete sami napraviti očas posla
shutterstock.com/Esin Deniz

Posna ruska salata je savršena za sve prilike, posebno za predstojeće slave, a uz domaći posni majonez, možete je pripremiti brzo i lako, bez jaja i mlečnih proizvoda. Uz ovu posnu rusku salatu sa domaćim majonezom, svaki sto postaje pun ukusa – prava je kraljica trpeze!

Sastojci:

(za 4–6 osoba):

  • 3–4 srednje šargarepe
  • 3–4 krompira
  • 1 veća cvekla (po želji, za boju)
  • 1 veća zelena paprika
  • 1 manji krastavac ili 3–4 kiselih krastavca
  • 1 šolja graška (svežeg ili smrznutog)
  • 1 mala glavica crnog luka (po želji)
  • So i biber po ukusu
  • Malo limunovog soka ili sirćeta

Sastojci za posni majonez:

  • 100 ml biljnog ulja (suncokretovo ili repičino)
  • 50 ml vode ili biljnog mleka (sojino, ovseno, bademovo)
  • 1 kašičica senfa
  • 1–2 kašike limunovog soka ili sirćeta
  • So po ukusu
  • Po želji: prstohvat šećera ili kurkuma za boju

Priprema:

Krompir, šargarepu i cveklu skuvajte u ljusci dok ne omekšaju (oko 20–25 minuta). Grašak blanširajte 2–3 minuta. Ohladite i oljuštite povrće.

Svo povrće, krastavce i papriku isecite na sitne kockice. Sitno iseckajte i crni luk, ako ga koristite. U velikoj činiji pomešajte povrće sa graškom. 

Priprema posnog majoneza: U visokoj posudi sipajte vodu ili biljno mleko. Dodajte senf, limunov sok, so i eventualno šećer/kurkumu.

Polako dodajte ulje dok miksujete štapnim mikserom dok ne dobijete gust i kremast majonez. Po potrebi dodajte još soli ili limunovog soka.
Dodajte posni majonez i začine po ukusu u skuvano povrće, a po želji i nekoliko kapi limunovog soka ili sirćeta. Ostavite salatu u frižideru barem 30 minuta da se ukusi prožmu. Čuvajte u frižideru do pet dana u zatvorenoj posudi.
 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)