Slatkiši

KNEDLE sa šljivama, tako sočne i mirisne: Omiljena poslastica na Balkanu koja nikad neće izaći iz mode

Recept se prenosi generacijama, a popularnost ovog tradicionalnog slatkiša ne opada

Slika Autora
bySrećne

06.12.2025 08:01

KNEDLE sa šljivama, tako sočne i mirisne: Omiljena poslastica na Balkanu koja nikad neće izaći iz mode
Shutterstock/pilipphoto

Knedle sa šljivama spadaju među one retke poslastice koje već na prvi miris podsete na detinjstvo, porodična okupljanja i toplinu doma. Ovaj tradicionalni slatkiš, prepoznatljiv po mekanom testu, sočnim šljivama i zlatnim prezlama na puteru, decenijama zadržava status omiljene poslastice na balkanskim trpezama. 

Bilo da ih pripremate prvi put ili sledite porodični recept, knedle sa šljivama ostaju neprevaziđeni klasik koji uvek zadovoljava ukuse svih generacija.

Sastojci:

Za testo:

  • 600 g krompira
  • 200-250 g brašna
  • 1 jaje
  • 1 kašika putera
  • Malo soli

Za punjenje i posipanje:

  • 20 manjih smrznutih šljiva (ili polovice većih) 
  • 4–5 kašika šećera
  • Cimet po želji
  • 100 g putera
  • 150 g prezli

Priprema:

Skuvajte krompir u ljusci, pa ga oljuštite i izgnječite dok je još topao. Ostavite da se prohladi. U mlaki krompir dodajte puter, jaje, so i postepeno dodajte brašno dok ne dobijete mekano, glatko testo koje se ne lepi.

Podelite testo na jednake delove i razvucite u male kvadratiće. U svaki kvadratić stavite šljivu. Ako su šljive veće, koristite polovine. U sredinu dodajte malo šećera i cimeta. Oblikujte knedle rukama, vodeći računa da šljiva bude potpuno zatvorena testom.

Spustite knedle u veću šerpu sa kipućom, posoljenom vodom. Kuvajte dok ne isplivaju na površinu, još oko 2 do 3 minuta nakon toga. Za to vreme na puteru propržite prezle dok ne postanu zlatne i mirisne.

Uvaljajte kuvane knedle u prezle i poslužite tople, po želji ih pospite još šećerom ili cimetom.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)