Nutricionizam

Prirodni put do lepše kože i kose: Ovih 6 namirnica podstiče OBNAVLJANJE KOLAGENA

Otkrijte koje namirnice pomažu telu da prirodno obnavlja kolagen i održava kožu zategnutom, kosu sjajnom, a zglobove i kosti snažnim

Slika Autora
byAna Đelić

01.12.2025 08:30

Prirodni put do lepše kože i kose: Ovih 6 namirnica podstiče OBNAVLJANJE KOLAGENA
Shutterstock/Rocketclips, Inc.

Kolagen je ključni protein koji održava kožu zategnutom, kosu snažnom, a zglobove i kosti stabilnim. Kako godine prolaze, njegova prirodna proizvodnja opada, pa je sve više ljudi u potrazi za načinima da podstaknu njegovo obnavljanje. Iako su dodaci ishrani veoma popularni, stručnjaci sve češće podsećaju da se do kolagena može doći i mnogo jednostavnije, putem ishrane. Neke namirnice sadrže kolagen, dok druge pomažu telu da ga prirodno stvara.

Uravnotežena ishrana koja uključuje ovih šest namirnica može prirodno da održi kožu elastičnom, kosu zdravom, a telo otpornim, bez potrebe za suplementima kao prvim izborom.

Supa od kostiju - prirodni izvor kolagena

Supa od goveđih ili pilećih kostiju važi za jedan od najbogatijih izvora prirodnog kolagena.

Shutterstock/Koldunov

Supa od kostiju je uvek pravi ubor

Dugim kuvanjem kolagen iz kostiju i vezivnog tkiva prelazi u supu, koja postaje hranljiva. Može da se pije kao topli napitak ili koristi kao osnova za druga jela poput variva, rižota i umaka.

Koža piletine i ćuretine - bogata vezivnim tkivom

Koža peradi sadrži značajnu količinu vezivnog tkiva, a samim tim i kolagena. Biranje mesa s kožom može biti jednostavan način da povećate unos prirodnog kolagena, uz napomenu da pripremu treba prilagoditi sopstvenim navikama i zdravstvenim ciljevima.

Sardine i losos - kolagen i omega-3 u jednom obroku

Riba s kožom donosi dvostruku korist: prirodni kolagen i zdrave omega-3 masne kiseline. Sardine se često jedu cele, a sitne kosti dodatno doprinose nutritivnoj vrednosti. Losos s hrskavo zapečenom kožom sve češće se preporučuje kao obrok koji spaja ukus, zdravlje i prirodni izvor kolagena.

Želatin - prerađeni kolagen

Želatin je supstanca dobijena iz životinjskog kolagena i u kuhinji se koristi za zgušnjavanje i učvršćivanje jela. Nalazi se u slatkim jelima poput želea ili voćnih žele-kocki, ali i u slanim jelima. Kao oblik kolagena, predstavlja jedan od najdirektnijih načina da ga unesete kroz hranu.

Jaja - aminokiseline za proizvodnju kolagena

Jaja ne sadrže kolagen, ali su bogata aminokiselinama potrebnim telu za njegovu proizvodnju.

shutterstock_BorisKotov

Jaja su veoma bitna za proizvodnju kolagena

Belance je posebno bogato proteinima, lako se uklapa u doručak, salate ili brze večere i pomaže u izgradnji zdrave proteinske osnove ishrane.

Iznutrice - nutritivna podrška tkivima

Iako same ne sadrže kolagen, jetra i druge iznutrice bogate su vitaminima A i B, kao i gvožđem, koji pomažu regeneraciju tkiva. Upravo zbog toga imaju posebno mesto u tradicionalnoj ishrani.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)