Poznati lekar dr Mark Hajman ponovo je privukao pažnju javnosti nakon što je istakao jednu izuzetno jednostavnu, a potencijalno veoma moćnu naviku u ishrani koja, kako kaže, "može biti tajna dužeg i zdravijeg života". Na društvenim mrežama, gde ga prate milioni ljudi, dr Hajman je govorio o japanskoj praksi hara hači bu (Hara Hachi Bu), tradicionalnoj navici stanovnika Okinave, Japana - regiona poznatog po najdugovečnijim ljudima na svetu.
- Hara hači bu je vekovima stara praksa iz Okinave, gde ljudi žive najdužim i najzdravijim životom na Zemlji. Koja je njihova tajna? Prestanite da jedete kada ste 80 odsto puni - objasnio je dr Hajman u svom obraćanju, a o tome piše i Miror (Mirror).
Dodao je i da istraživanja potvrđuju da ovakav pristup ishrani može "povećati dugovečnost, smanjiti rizik od hroničnih bolesti i poboljšati varenje".
shutterstock.com/kazoka

Lekar ističe da ova metoda uči ljude da prepoznaju i poštuju prirodne signale gladi, što je ključna navika u vremenu kada mnogi jedu brzo i preterano.
- Ovaj mali korak pomaže da se spreči prejedanje i da se podrži uravnotežen metabolizam. Uz to, smanjeno unošenje hrane smanjuje i šanse za upalne procese, za koje se zna da doprinose nastanku mnogih savremenih bolesti - rekao je lekar.
Dr Hajman tvrdi i da je ovu praksu lako primeniti u svakodnevnom životu. Dovoljno je jesti sporije, služiti manje porcije, jer se po potrebi može uzeti dodatak i jesti sa više pažnje. Preporučuje da se svaki zalogaj "sa pažnjom oseti i uživa u njegovom ukusu, kako bi se poboljšao osećaj zadovoljstva tokom jela".
Na kraju objave, dodao je još jednu zanimljivu tvrdnju.
- Ljudi koji praktikuju hara hači bu prijavljuju manje žudnji za hranom, stabilnije raspoloženje i čak lakše održavanje telesne težine. Može li ova drevna navika biti karika koja nedostaje savremenom zdravlju - pitao se dr dr Mark Hajman.
Ovaj pristup, jednostavan koliko i efikasan, postaje sve popularniji među onima koji žele da poboljšaju kvalitet života bez drastičnih promena u ishrani.
Komentari (0)