Praktični saveti

POŠIRANA jaja nikada nije bilo lakše pripremiti: Ovaj trik garantuje savršen rezultat

Stručnjaci otkrivaju nepogrešivu metodu za pripremu jaja na ovaj način

Slika Autora
bySrećne

16.12.2025 12:20

POŠIRANA jaja nikada nije bilo lakše pripremiti: Ovaj trik garantuje savršen rezultat
Nina Firsova/Shutterstock

Savladavanje veštine pripreme savršeno poširanih jaja može biti jednostavno ako znate šta radite. Kako friteze na vruć vazduh poslednjih godina dominiraju kuhinjama širom sveta, ljubitelji hrane sve češće otkrivaju nove načine da maksimalno iskoriste ovaj praktični kuhinjski aparat.

Kulinarski stručnjaci sa sajta taste.com sada su otkrili svoj genijalan trik za poširana jaja u fritezi, u TikTok snimku koji je izazvao veliku pažnju, i to s razlogom.

Kako pripremiti poširana jaja u fritezi

U snimku je prikazan, kako ga nazivaju, "nepogrešiv" način pripreme jaja, za koji je potrebno svega nekoliko malih posuda koje se mogu staviti u fritezu.

Za početak, potrebno je da za svako jaje obezbedite po jednu malu vatrostalnu činijicu. Zatim svaku posudu napunite sveže prokuvanom vodom i pažljivo razbijte po jedno jaje u svaku.

Za idealno poširano jaje, preporučuju sledeće vreme pripreme:

  • 5 minuta - ako volite tečno žumance
  • 6 minuta-– za mekšu teksturu
  • 7 minuta - za tvrdo jaje

Temperatura friteze treba da bude podešena na 200 stepeni. Kada su jaja gotova, izvadite ih kašikom i nežno spustite na kuhinjski papir kako bi se upio višak vlage i sprečila vodenasta tekstura. Voda koja ostane u posudama može se slobodno prosuti, prenosi Mirror.

Reakcije na mrežama

Mnogi korisnici su jedva čekali da isprobaju ovu metodu. Jedan komentar glasio je:
- Vau, sviđa mi se ova ideja.

Ipak, drugi su smatrali da jaja zahtevaju duže vreme u fritezi.

- Još sam video sirovo belanace; trebalo bi ih držati bar dva minuta duže - napisao je jedan korisnik.

Nisu svi bili uvereni da je friteza pravo rešenje za poširanje jaja, a neki su stali u odbranu klasične metode na ringli.

- Poširanje jaja na šporetu traje dva minuta, ne znam zašto se ljudi ponašaju kao da je to teško - glasio je jedan skeptičan komentar.

Iako mišljenja ostaju podeljena, jedno je sigurno, friteze na vruć vazduh nastavljaju da inspirišu nove kulinarske eksperimente, čak i kada je reč o klasičnim jelima poput poširanih jaja.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)