Nutricionizam

Nije verovala dok nije probala: Jela je 3 jaja dnevno – šokantne promene su je iznenadile

Nije ni slutila kakve će promene primetiti u svom telu i navikama u ishrani

Slika Autora
byNevena Jakovljević

15.12.2025 13:40

Nije verovala dok nije probala: Jela je 3 jaja dnevno – šokantne promene su je iznenadile
Geber86/Shutterstock

Svima je poznato da su jaja bogata proteinima i hranljivim materijama, ali malo ko razmišlja o tome šta se dešava kada ih jedemo svakog dana. Upravo to je odlučila da proveri Džejmi Stejtis, novinarka portala The Healthy, koja je tokom sedam dana svakodnevno konzumirala po tri jaja.

Iako su jaja izuzetno zdrava kada se pravilno pripremaju, preterivanje može imati i neželjene posledice. Džejmi u početku nije očekivala nikakve drastične promene, ali već nakon nedelju dana primetila je efekte koje nije mogla da ignoriše.

- Za svoj eksperiment, jela sam više od dva jaja dnevno, ponekad i tri. Rešila sam da uvek pri ruci imam tvrdo kuvana jaja. Ona su savršena užina bogata proteinima pre treninga ili kao užina sredinom dana. (Ako ste i ljubitelj tvrdo kuvanih jaja, Ministarstvo poljoprivrede SAD-a sugeriše da će ostati sveža nedelju dana u frižideru.). Rešila sam da nastavim da pravim omlet, fritate i kišove. To su jednostavni, ali i zdravi načini da iskoristite ostatke povrća, mesa i sira - piše novinarka.

ElenaKaretnikova/Shutterstock

Zašto su jaja dobar izbor za doručak

Osim što su nutritivno bogata, jaja su omiljena i zbog svoje praktičnosti - brzo se spremaju, a lako uklapaju uz različite namirnice i ukuse. Kako bi započela svoj sedmodnevni eksperiment, Stejtis je jaja kombinovala sa ostacima lososa i od njih pripremila fritatu. Jelo je poslužila na podlozi od rukole, lagano začinjene limunovim sokom i maslinovim uljem, uz dodatak feta sira.

Već narednog dana, zbog užurbanog rasporeda i priprema za put, odlučila se za praktičnije rešenje - mali kiš iz lokalne pekare. Polovinu je pojela uz salatu za ručak, dok joj je ostatak poslužio kao doručak sledećeg jutra, neposredno pre polaska.

shutterstock_BorisKotov

Kako jaja utiču na zdravlje

Na svoje iznenađenje, Stejtis je primetila da su joj obroci bogati jajima i zdravim mastima pomogli da tokom dana donosi kvalitetnije prehrambene odluke. Umesto da posegne za slatkim mafinom sa hotelskog bifea, koji bi je brzo ostavio gladnom, prednost je dala dva tvrdo kuvana jajeta.

Kako kaže, mafini joj obično ne bi pružili dugotrajan osećaj sitosti, dok su je jaja držala sitom sve do sledećeg obroka, čak i tokom leta avionom.

Prema navodima bloga Univerziteta Harvard, ranije zdravstvene preporuke ograničavale su unos jaja na jedno do dva nedeljno. Iako jedno jaje sadrži oko 200 miligrama holesterola, a preporučeni dnevni unos iznosi 300 miligrama, savremena istraživanja su promenila te stavove. Danas "Harvard Health" navodi da većina zdravih ljudi može bez problema da pojede do sedam jaja nedeljno.

Ipak, nutricionisti upozoravaju na umerenost. Registrovana dijetetičarka Blanka Garsija naglašava da su jaja izuzetno hranljiva, ali da to ne znači da ih treba konzumirati u neograničenim količinama.

- Jedno neočekivano (i cool) zapažanje koje sam uočila tokom nedelje. Kada sam jela jaja svakog dana bilo je to da sam pravila bolji izbor hrane. Na primer, umesto da uzmem slatki mafin iz hotelskog bifea za doručak, koji ima malu nutritivnu vrednost, izabrala sam dva tvrdo kuvana jaja. Od mafina bih bila ubrzo gladna. Jaja su me držala sitom sve do užine - piše novinarka.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)