Nema ničeg frustrirajućeg od trenutka kada primetite grudvice brašna kako plivaju po jelu u koje ste uložili trud i vreme. Ipak, savršena zaprška bez grudvica nije rezervisana samo za profesionalce, uz dva jednostavna trika možete je napraviti i kod kuće.
Osnovna greška mnogih kuvara je žurba. Tajna leži u spoju prave temperature i pažljivog mešanja. Prvi ključni korak je priprema same baze: brašno se prži na ulju ili masti dok ne dobije lepu zlatnu boju, ali ne sme da potamni. Drugi, presudni korak je trenutak kada se zaprška spaja sa tečnošću, tu greške najčešće nastaju.
Temperatura je presudna
Nikada nemojte sipati vrelu tečnost direktno u vruću zapršku. Ovaj "šok" uzrokuje grudvice koje je gotovo nemoguće razbiti.
shutterstock.com/Anton27

Umesto toga, sklonite tiganj sa vatre i sačekajte minut ili dva da se zaprška smiri. Tek potom, uz neprestano i energično mešanje, polako dodajte tečnost. Kada dobijete glatku kašu, možete je vratiti u glavni lonac, garantovano bez grudvica.
Zlatna pravila za savršenu teksturu
Pored temperature, važni su i odnos sastojaka i tehnika mešanja.
Odnos 1:1 - jednaka količina masnoće i brašna osigurava ravnomerno prženje i sprečava zagorevanje.
Možda vas zanima…
Strpljenje sa brašnom, pržite ga na tihoj vatri dok ne izgubi sirovi ukus, ali pazite da ne potamni.
Hladna voda kao rezervni plan - ako ste nesigurni, razmutite brašno u hladnoj vodi i tek onda dodajte u ključalo jelo.
Dobro pripremljena zaprška povezuje sve sastojke u harmoničnu celinu i daje jelima savršenu gustinu. Uz ove jednostavne trikove, svaki ručak može postati remek-delo teksture i ukusa, bez ijedne grudvice.
Komentari (0)