Mađarske prženice na prvi zalogaj otkrivaju zašto su toliko posebne. Iako izgledaju jednostavno, jedan sastojak koji Mađari uvek dodaju pretvara ih u doručak koji obara s nogu. Upravo taj mali trik čini da njihove prženice budu daleko ukusnije i sočnije od naših.
Sastojci za 5 osoba:
- 20 kriški starog hleba
- 10 kriški topivog sira
- 300 g izrendanog topivog sira (to je tajni sastojak)
- 300 ml mleka
- 100 g brašna
- 4 jaja
- ulje za prženje
Priprema:
U jednu dublju posudu sipajte mleko, u drugoj dobro umutite jaja. Brašno stavite u treću posudu, a rendani sir u četvrtu. Svaku krišku hleba samo kratko umočite u mleko, odmah izvadite i lagano iscedite između dlanova.
Na jednu krišku stavite malo sira pa je preklopite drugom, kao sendvič. Tako pripremljenu krišku prvo uvaljajte u brašno, zatim u umućena jaja, pa spustite u tanjir sa rendanim sirom i pospite još malo odozgo.
Esin Deniz/Shutterstock

U tiganju zagrejte ulje i pržite prženice sa obe strane dok ne poprime lepu zlatnu boju. Zatim ih prebacite na papirne ubruse da upiju višak masnoće.
Važno pravilo za savršene prženice
Prženice pripremajte jednu po jednu. Umočite krišku u mleko, preklopite, uvaljajte u brašno i jaje, pospite sirom i odmah stavite u tiganj. Tek kada ta prženica počne da se prži, pripremajte sledeću.
Nemojte praviti sve odjednom i ostaviti ih da stoje - hleb će omekšati, popiće previše ulja i lako će se raspasti tokom prženja.
Komentari (0)