Kako sezona slava kuca na vrata, domaćice se trude da impresioniraju svoje goste kulinarskim umećem. Stolovi su prepuni raznovrsnih jela, a prvo pitanje koje se nameće je šta poslužiti kao predjelo.
Pored mesnih prerađevina, nezaobilazna su klasična jela poput ruske salate, proje, slanih torti, ali i rolata. Jedan od zanimljivih predloga je slani rolat čija se kora pravi od jaja, kačkavalja i pavlake, dok je za punjenje idealno mleveno meso.
Sastojci:
- 100 g kačkavalj
- 3 jаја
- 150 g pavlake
Za punjenje:
- 250 g mlevenog mesa
- 100 g luka
- 1 jaje
- so, biber
Priprema:
Shutterstock/freeskyline
Uzmite srednju činiju i u nju stavite izrendan kačkavalj. Dodajte jaja i pavlaku, pa sve dobro sjedinite viljuškom ili žicom za mućenje dok ne dobijete glatku i ujednačenu smesu. Pazite da se sastojci ravnomerno povežu, jer će to omogućiti da kora bude sočna, ali dovoljno čvrsta da drži fil.

Pripremite pleh - obložite ga papirom za pečenje ili lagano premažite maslacem. Smesu od jaja, pavlake i kačkavalja pažljivo izlijte u pleh i ravnomerno rasporedite, pazeći da bude ista debljina po celoj površini. Stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite 15 minuta, dok kora ne postane blago zlatna i čvrsta na dodir.
Dok se kora peče, pripremite fil. U većoj činiji pomešajte mleveno meso sa sitno seckanim lukom i jajima. Posolite i pobiberite po ukusu i sve dobro sjedinite rukama ili kašikom. Fil treba da bude ujednačen, ali ne previše gust, kako bi se lepo rasporedio po kori i tokom pečenja zadržao sočnost.
Kada je kora gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo prohladi nekoliko minuta, kako ne bi pukla pri rolanju. Ravnomerno rasporedite mesni fil po celoj površini kore. Zatim pažljivo urolajte koru zajedno sa filom u čvrst rolat. Položite ga u pleh ili na papir za pečenje i vratite u rernu na 180°C na još oko 40 minuta, dok rolat ne dobije zlatno-smeđu boju, a fil se potpuno stegne.
Možda vas zanima…
Po završetku pečenja, izvadite rolat iz rerne i ostavite da se prohladi 10-15 minuta pre sečenja, kako bi se lakše rezao i zadržao oblik.
Komentari (0)