Slatkiši

BUHTLE SA DŽEMOM: Najlepše punjeno pecivo koje vole sve generacije

Sočno testo koje se topi u ustima

Slika Autora
byNevena Jakovljević

07.12.2025 08:01

BUHTLE SA DŽEMOM: Najlepše punjeno pecivo koje vole sve generacije
shutterstock.com/natalija_mysticcakes

Buhtle sa džemom su pravi klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Mekane, mirisne i punjene slatkim džemom, idealne su za doručak, popodnevni užitak uz kafu ili čaj, ili kao slatki zalogaj za druženje. Priprema je jednostavna, a rezultat - sočne, zlatnosmeđe kuglice koje se tope u ustima.

Sastojci za testo:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca (otopljenog)
  • 2 jajeta
  • 1 kvasac (suvi ili sveži)
  • prstohvat soli
  • vanilin šećer (po želji)

Za punjenje:

Džem po izboru (najčešće se koristi džem od kajsije ili maline)

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • prah šećer (za posipanje, po želji)

Priprema buhtli:

Ako koristite svež kvasac, prvo ga rastvorite u malo mlakog mleka sa šećerom i ostavite da odstoji 10 minuta da se aktivira. Suvi kvasac možete dodati direktno u brašno.

U velikoj činiji pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Napravite udubljenje u sredini i dodajte otopljeni maslac, jaja i mleko sa kvascem. Mešajte dok ne dobijete glatko i elastično testo.

shutterstock.com/OlgaBombologna

Buhtle sa džemom

Pokrijte testo čistom krpom i ostavite ga na toplom mestu da se diže oko sat vremena, dok se ne udvostruči. Kada je spremno, premesite ga i podelite na manje komade od oko 50-60 g.

Svaki komad razvaljajte, stavite malo džema u sredinu, preklopite i oblikujte u kuglicu. Rasporedite kuglice po plehu obloženom papirom za pečenje, ostavljajući malo prostora između njih. Pokrijte i ostavite da se dižu još 20-30 minuta.

Premažite ih umućenim jajetom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, dok ne dobiju prelepu zlatnosmeđu boju. Kada se buhtle malo prohlade, pospite ih šećerom u prahu i poslužite.

Savršene su za uživanje uz jutarnju kafu ili čaj - uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)