U moru brzih ručkova i instant jela, domaće ćufte iz rerne i dalje zauzimaju posebno mesto na trpezi. Sočne, mirisne i izdašne, predstavljaju jelo koje vole sve generacije. Idealne su i za svakodnevni ručak i za prijatna druženja, jer kombinuju jednostavnost pripreme sa bogatim, domaćim ukusom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ako spremite duplu količinu, možete da imate obrok i za dva dana.
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa
- 1 jaje
- 1 manja glavica luka (sitno seckana)
- 2 čena belog luka (protisnuta)
- 3 kašike prezli
- 2 kašike svežeg peršuna
- 1 kašičica soli
- pola kašičice bibera
- 1 kašičica crvene paprike
- Malo ulja za oblikovanje
Za sos:
- 300 ml paradajz sosa ili pasiranog paradajza
- 200 ml vode
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica šećera (po želji)
- 1 kašičica soli
- pola kašičice bibera
- 1 kašičica suvog začina ili origana
- 2 kašike ulja
- 100 g čedar sira
Priprema:
Prvo pripremite smesu za ćufte tako što ćete u većoj činiji pomešati mleveno meso, jaje, sitno seckani luk, izgnječen beli luk, prezle, peršun i začine. Smesu dobro izmesite rukom dok ne postane kompaktna i ujednačena. Kada se sve lepo sjedini, lagano nauljite ruke i oblikujte ćufte srednje veličine, pa ih rasporedite u blago nauljenu posudu za pečenje tako da imaju malo razmaka između sebe.
Zatim pripremite sos. U posebnoj posudi razmutite paradajz-sos sa vodom, dodajte brašno, ulje, začine i po želji malo šećera da ublaži kiselinu paradajza. Sve dobro umutite kako bi sos bio gladak i bez grudvica.
Kada je sos gotov, ravnomerno ga prelijte preko poređanih ćufti. Zatim ih stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni Celzijusa i pecite dok ćufte ne porumene, a sos se lepo zgusne, otprilike 35 do 45 minuta, u zavisnosti od jačine vaše rerne. Pred kraj pospite ćufte sa rendanim čedar sirom radi punoće ukusa.
Na kraju ćete dobiti sočne, mirisne ćufte u bogatom sosu, idealne za posluživanje uz pire krompir, pirinač ili testeninu. Ukus je domaći, izdašan i uvek rado viđen na stolu.
Možda vas zanima…
BONUS VIDEO:
Komentari (0)