Iako se godinama verovalo da čaša vina dnevno može da zaštiti srce, stručnjaci danas poručuju da su ti benefiti znatno manji nego što se misli. Još važnije, sve te "dobre" materije mogu se dobiti iz običnog grožđa i bobičastog voća, bez rizika koje nosi alkohol. Zato je vreme da razdvojimo mitove od činjenica i vidimo šta vino zaista radi našem organizmu.
- Ljudi ne bi trebalo da misle da je dobro piti vino - kaže dr Oliver Gutman, konsultant kardiolog u bolnici Velington u Londonu.
Konzumacija alkohola dovodi se u vezu sa visokim krvnim pritiskom, bolestima jetre, problemima za varenje, mentalno zdravlje i imuni sistem, kao i sa rakom.
Ipak, studije su pokazale, kaže Gutman, da umerena konzumacija vina može imati male koristi za srce.
- Vino nije lek. Ne želim da ljudi misle da mogu da se hrane loše svakog dana i da to izbalansiraju čašom vina.Vino sadrži jedinjenja koja mogu blago smanjiti "loš" holesterol i pomoći krvnim sudovima da ostanu elastični. Ta korist dolazi uglavnom od antiinflamatornih materija i antioksidansa poput resveratrola iz kožice grožđa. Ipak, iste te koristi mogu se dobiti iz grožđa i bobičastog voća, bez štetnih efekata alkohola. Zato vino ne treba shvatati kao lek niti kao način da se neutrališe loša ishrana - ističe kardiolog.
Rawpixel.com/Shutterstock

Ipak, postoje značajne napomene. Svetska zdravstvena organizacija je 2023. godine objavila saopštenje u kojem navodi da ne postoji bezbedan nivo konzumacije alkohola; koristi vina za srce nadmašene su činjenicom da je alkohol kancerogen prve kategorije, zajedno sa azbestom i duvanom. Druge namirnice, kao što su bobičasto voće i grožđe, nude slične koristi bez negativnih efekata.
- Nikada ne bih ohrabrio nekoga ko ne pije da počne - kaže Gutman.
Ali dodaje da je nerealno očekivati da svi koji trenutno piju potpuno prestanu.
- Umerenost je ključ. Budite razboriti. Alkohol, posebno pivo i jaka pića, ima puno šećera i kalorija i može oštetiti jetru - istakao je Gutman.
Preporučuje da se ne konzumira više od 20 malih čaša vina mesečno. Britanska fondacija za srce preporučuje da se ne pije više od 14 jedinica alkohola nedeljno (šest srednjih čaša vina), prenosi Guardian.
Komentari (0)