Medicina

Upozorenje kardiologa: Ovu grickalicu izbegavajte ili potpuno izbacite, srce će vam biti zahvalno!

Nema nikakvu nutritivnu vrednost, a dugoročno šteti kardiovaskularnom zdravlju

Slika Autora
bySrećne

08.12.2025 19:20

Upozorenje kardiologa: Ovu grickalicu izbegavajte ili potpuno izbacite, srce će vam biti zahvalno!
Master1305/Shutterstock

Grickalice često imaju lošu reputaciju, ali nutricionisti se slažu da pametno odabrani međuobroci mogu sprečiti prejedanje i pomoći zdravlju srca. Problem? Većina grickalica na policama supermarketa nema nikakvu nutritivnu vrednost, a neke čak mogu dugoročno da štete kardiovaskularnom zdravlju.

- Kod većine modernih grickalica ne govorimo o pravoj hrani. prepunе su prerađenih ulja, rafinisanog skroba i veštačkih aroma, a telo iz njih dobija vrlo malo korisnih nutrijenata - upozorava kardiolog Džek Volfson.

Prema njegovim rečima, takve namirnice mogu da pogoršaju upalu, podstaknu nagle skokove šećera u krvi i nepotrebno opterete krvne sudove.

A među svim grickalicama postoji jedna koju kardiolozi doslovno redom savetuju da se izbegava. Ako ste pomislili na čips - pogodili ste!

- Čips kombinuje sve što uzrokuje probleme sa srcem - kaže dr Volfson.

Drugi kardiolog, dr Kolumbus Batiste, potpuno se slaže i kaže da je čips od krompira posebno je štetan zbog visokog učešća masti i akrilamida, spoja koji se stvara prženjem i koji je povezan sa kardiovaskularnim bolestima.”

Zašto je čips toliko loš

Prepun je nezdravih masti: Jedna porcija sadrži značajnu količinu zasićenih masti, a većina čipsa se prži u jeftinim, industrijskim uljima koja zagrevanjem postaju još štetnija.

Sadrži rafinisani skrob: Bez obzira da li se radi o krompiru, kukuruzu ili žitaricama, skrob se brzo pretvara u šećer, što povećava trigliceride — jedan od ključnih rizičnih faktora za bolesti srca.

Shutterstock/sasirin pamai

Čips podiže pritisak

So, so i još malo soli: Većina ljudi pojede znatno više od jedne porcije, što brzo dovodi do prevelikog unosa natrijuma i povišenog krvnog pritiska, prenosi Parade.

Moramo li zauvek izbaciti čips iz svog života

Ne, ali umerenost je ključ.

- Kao realan lekar, kažem pacijentima da ciljaju na konzumiranje jednom nedeljno ili ređe. Opasnost nije u povremenoj porciji, nego u navici da se pojede pola kesice nekoliko puta nedeljno. -  kaže dr Volfson. 

BONUS VIDEO:


Komentari (0)