Grickalice često imaju lošu reputaciju, ali nutricionisti se slažu da pametno odabrani međuobroci mogu sprečiti prejedanje i pomoći zdravlju srca. Problem? Većina grickalica na policama supermarketa nema nikakvu nutritivnu vrednost, a neke čak mogu dugoročno da štete kardiovaskularnom zdravlju.
- Kod većine modernih grickalica ne govorimo o pravoj hrani. prepunе su prerađenih ulja, rafinisanog skroba i veštačkih aroma, a telo iz njih dobija vrlo malo korisnih nutrijenata - upozorava kardiolog Džek Volfson.
Prema njegovim rečima, takve namirnice mogu da pogoršaju upalu, podstaknu nagle skokove šećera u krvi i nepotrebno opterete krvne sudove.
A među svim grickalicama postoji jedna koju kardiolozi doslovno redom savetuju da se izbegava. Ako ste pomislili na čips - pogodili ste!
- Čips kombinuje sve što uzrokuje probleme sa srcem - kaže dr Volfson.
Drugi kardiolog, dr Kolumbus Batiste, potpuno se slaže i kaže da je čips od krompira posebno je štetan zbog visokog učešća masti i akrilamida, spoja koji se stvara prženjem i koji je povezan sa kardiovaskularnim bolestima.”
Zašto je čips toliko loš
Prepun je nezdravih masti: Jedna porcija sadrži značajnu količinu zasićenih masti, a većina čipsa se prži u jeftinim, industrijskim uljima koja zagrevanjem postaju još štetnija.
Sadrži rafinisani skrob: Bez obzira da li se radi o krompiru, kukuruzu ili žitaricama, skrob se brzo pretvara u šećer, što povećava trigliceride — jedan od ključnih rizičnih faktora za bolesti srca.
Shutterstock/sasirin pamai

So, so i još malo soli: Većina ljudi pojede znatno više od jedne porcije, što brzo dovodi do prevelikog unosa natrijuma i povišenog krvnog pritiska, prenosi Parade.
Moramo li zauvek izbaciti čips iz svog života
Ne, ali umerenost je ključ.
- Kao realan lekar, kažem pacijentima da ciljaju na konzumiranje jednom nedeljno ili ređe. Opasnost nije u povremenoj porciji, nego u navici da se pojede pola kesice nekoliko puta nedeljno. - kaže dr Volfson.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)