Odrasli

Ovo voće ima NAJVIŠE ŠEĆERA i pazite koliko jedete! Dr Veroslava savetuje - to je MERA koju ne smete prekoračiti

Čak i kada je u pitanju prirodan šećer koji dolazi iz voća, to ne znači da možete da jedete koliko želite

Slika Autora
byNevena Jakovljević

07.12.2025 10:20

Ovo voće ima NAJVIŠE ŠEĆERA i pazite koliko jedete! Dr Veroslava savetuje - to je MERA koju ne smete prekoračiti
Srećne.rs, shutterstock.com/PixelSenses

U savremenoj ishrani često dolazi do zabune oko toga koliko voća i povrća je zaista potrebno uneti tokom dana kako bismo sačuvali zdravlje i održali optimalnu nutritivnu ravnotežu. Iako mnogi veruju da su velike količine voća nužne, stručnjaci naglašavaju da je ključ u pravilnom odmeravanju i kombinovanju namirnica. O tome govori i specijalista ishrane dr Veroslava Stanković, koja je za RTS objasnila kolike su preporučene dnevne porcije i zbog čega je balans između unosa voća, povrća i sveže ceđenih sokova toliko važan.

 - Oko 200 grama voća dnevno je sasvim dovoljno, tom količinom se unosi dovoljna količina svih mineralnih materija koje su nam potrebne i dijetnih vlakana. Ako govorimo o sokovima, sveže ceđenim, to je količina od 120 do 150 mililitara dnevno, ne više. Povrće minimum 400 grama odnosno četiri porcije. Povrće nema šećera, ima mineralnih materija, dijetnih vlakana koja su nam neophodna za zdravlje čitavog organizma - rekla je jednom prilikom za RTS specijalista ishrane dr Veroslava Stanković.


Ali, postoje i posledice preteranog unosa voća.

- Ukoliko je duži vremenski interval tokom kojeg unosite veću količinu može doći do promene glikoregulacije, odnosno do porasta glikemije, a samim tim može tokom vremena da dovede do pojave gojaznosti, hiperinsulinemije i dijabetesa tipa 2 - objasnila je.

Shutterstock/Olga Sg

Šljive imaju mnogo šećera

Znate li koje voće sadrži najviše šećera?

- Šljiva i grožđe sadrže najviše šećera, ne uzima se džabe grožđani šećer. Što se tiče lubenice i dinje, neverovatno je da lubenica ima veći glikemijski indeks od dinje, a dinja je naizgled slađa, ali opet ima manju količinu vode od lubenice, tako da je možda preporuka dinja koja ima i veću nutritivnu vrednost u odnosu na lubenicu - rekla je dr Veroslava Stanković za RTS.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)