Nauka danas potvrđuje ono što su naši preci odavno znali - žalfija (Salvia officinalis) nije samo aromatičan začin za meso već moćan saveznik u borbi protiv brojnih tegoba, od valunga do dijabetesa.
Žalfija je poznata po lekovitim svojstvima još od davnina, a novije studije potvrđuju da njena konzumacija može poboljšati apsorpciju glukoze u ćelijama.
- Žalfija deluje na određene jetrene enzime uključene u metabolizam glukoze, što pomaže u uravnoteženju nivoa šećera u krvi - objašnjava farmaceutkinja Pilar Perez.
Naravno, ona nije čarobni štapić, već pomoćno sredstvo uz fizičku aktivnost i zdravu ishranu.
Pomoć kod "moždane magle" i pamćenja
Osim što reguliše šećer, žalfija je prirodni pojačivač kognitivnih funkcija.
- Postoje određeni spojevi u žalfiji koji utiču na neurotransmitere povezane s pamćenjem - ističe farmaceutkinja. To bi moglo da objasni zašto se konzumacija žalfije povezuje sa boljim zadržavanjem informacija i kratkoročnim pamćenjem.
Zahvaljujući antioksidansima, žalfija pomaže u odlaganju starenja mozga i smanjenju rizika od neurodegenerativnih oboljenja, kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.
Spas za žene u menopauzi
Žalfija je možda najpoznatija kao veliki saveznik žena u menopauzi. Zbog fitoestrogenskih svojstava (biljnih jedinjenja sličnih estrogenu), može značajno da ublaži neprijatne valunge, odnosno napade vrućine, prenosi Tportal.
Na emocionalnom nivou deluje kao prirodni lek za anksioznost.

DimaBerlin/Shutterstock
- Neki spojevi u kadulji imaju umirujuće dejstvo, koje pomaže u smanjenju stresa - napominje Perez, što je čini idealnom za opuštanje nakon napornog dana. Takođe pomaže kod nadutosti i probavnih tegoba.
Čaj od žalfije
Čaj od žalfije se priprema tako što se jedna kašičica suve biljke prelije sa 200 mililitara vrele vode i ostavi poklopljeno od pet do10 minuta.
Pije se od jedne do dve šolje dnevno, najbolje posle obroka, najviše od dve do tri nedelje u kontinuitetu.
Ko treba da je izbegava
Uprkos brojnim prednostima, žalfija nije za svakoga. Prema rečima farmaceutkinje Perez, trebalo bi da je izbegavaju:
- Trudnice i dojilje: Može smanjiti proizvodnju mleka i povećati rizik od komplikacija
- Osobe s epilepsijom: U visokim dozama neki spojevi mogu biti neurotoksični
- Osobe s visokim krvnim pritiskom: Iako nema dovoljno dokaza, neki izvori savetuju oprez.
Komentari (0)