Kaneloni su jedno od najpoznatijih jela italijanske kuhinje, savršeni za porodični ručak ili svečanu trpezu. Punjenoj testenini, bogatom sosu i zapečenom siru teško je odoleti.
Za bešamel sos:
- 45 g putera
- 40 g mekog brašna
- 600 ml mleka
- 1/4 kafene kašičice soli
- prstohvat rendanog muskatnog orašćića
Smesa od mesa:
- 500 g mlevenog mesa
- 1 veća ili 2 manje glavice crnog luka (120 g očišćenog)
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice sveže samlevenog bibera
- 4 supene kašike ulja od koštica grožđa/kvalitetnog maslinovog
Za fil:
- 2/3 smese od mesa
- 1 žumance
- 130 g rendanog ili sitno seckanog kačkavalja
- 100 ml pavlake za kuvanje
Za sos od mesa:
- 1/3 smese od mesa
- 200 ml pasiranog paradajza
- 1 kašičica origana
- 1/2 kašičice šećera
- 1/2 kašičice soli (ili po ukusu)
Za posipanje:
- 100 g rendanog kačkavalja
I još:
- 11 kanelona
Priprema:
Za pripremu mesne smese najpre oljuštite crni luk i sitno ga iseckajte. U zagrejan tiganj sipajte malo ulja, dodajte luk, blago posolite i dinstajte na srednjoj temperaturi dok ne omekša i postane staklast. Zatim ubacite meso, pospite mlevenim biberom i nastavite dinstanje dok meso ne promeni boju. Tokom pripreme usitnjavajte meso viljuškom kako bi smesa bila ravnomerna.
Gotovu smesu podelite na dva dela. U veći deo (oko dve trećine) dodajte žumance, rendani kačkavalj i pavlaku za kuvanje, dobro promešajte i ostavite po strani - ova smesa služi kao fil.
Shutterstock

U preostalu trećinu mesne smese dodajte pasirani paradajz, malo šećera, origano i so. Stavite na šporet i ostavite da se krčka na srednjoj temperaturi oko pet minuta uz povremeno mešanje. Nakon toga sklonite sa ringle i ostavite da odstoji još nekoliko minuta.
Za bešamel sos u odgovarajućoj posudi otopite puter na srednjoj temperaturi. Dodajte brašno i kratko ga sjedinite sa puterom, a zatim postepeno dolivajte mleko uz neprestano mešanje žicom kako biste izbegli grudvice. Posolite po ukusu, a kada se sos zgusne, sklonite ga sa vatre i dodajte prstohvat muskatnog oraščića.
U pleh dimenzija oko 30×20 cm (keramički ili vatrostalni) sipajte malo bešamel sosa po dnu kako kaneloni ne bi zagoreli.
Kanelone pažljivo napunite filom - dovoljno da budu dobro ispunjeni, ali ne previše nabijeni, kako ne bi postali tvrdi. Fil možete rasporediti sa jedne ili obe strane testa. Napunjene kanelone poređajte u pleh jedan do drugog, pazeći da ne budu jedni preko drugih, kako se ne bi slepili.
Preko kanelona ravnomerno rasporedite sos od mesa, a zatim prelijte ostatak bešamel sosa. Pleh pokrijte aluminijumskom folijom i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 210°C. Pecite oko 30 minuta. Nakon toga skinite foliju, pospite rendanim kačkavaljem preko bešamela i vratite u rernu još 5-10 minuta dok se sir ne istopi i blago zapeče.
Gotove kanelone izvadite iz rerne i ostavite da odstoje 10-ak minuta pre služenja, kako bi se fil i sos stabilizovali. Poslužite toplo.
Komentari (0)