Brzi i laki recepti

Posna pita sa lukom i pečurkama - gotova za 10 minuta, a ovaj ukus svi vole

Jednostavna za pripremu, a puna bogatih ukusa

Slika Autora
byNevena Jakovljević

17.12.2025 16:01

Posna pita sa lukom i pečurkama - gotova za 10 minuta, a ovaj ukus svi vole
Peredniankina/Shutterstock

Ako volite lagane i ukusne domaće pite, ova pita sa šampinjonima i prazilukom je pravi izbor. Spoj praziluka i sočnih šampinjona čini fil bogatim i aromatičnim, dok kuvan paradajz dodaje blagu kiselkastu notu koja savršeno balansira ukuse. 

Priprema je jednostavna i ne zahteva puno vremena, što ovu pitu čini idealnom za brzi ručak ili večeru. Ovo je recept koji morate probati.

Sastojci:

  • 2 praziluka
  • 400 g šampinjona
  • 200 ml kuvanog paradajza
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica suvog začina
  • 1 kašičica soli
  • malo peršuna
  • 500 g kora za pite

Priprema fila:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Šampinjone narežite na listiće, a praziluk na sitne kockice. Dinstajte ih kratko na malo vode dok ne omekšaju, pazeći da ne izgube prirodnu sočnost, piše Trpeza.

shutterstock.com/Lesya Dolyuk

Pita sa šampinjonima

Dodajte začine po ukusu i promešajte, a zatim dodajte 2 dl kuvanog paradajza i još jednom sve pažljivo sjedinite. Po želji možete dodati i malo svežeg peršuna u fil kako bi aroma bila još intenzivnija.

Priprema pite:

Kore pažljivo filujte pripremljenim nadevom, pazeći da fil bude ravnomerno raspoređen. Površinu premažite sokom od paradajza kako bi pita dobila lepu boju i sočnost. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 15-20 minuta, a zatim pokrijte pitu folijom i dopecite još 20 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju i punu aromu. Kada je pita gotova, ostavite je nekoliko minuta da se malo prohladi pre sečenja, kako bi se fil lepo stegao i svi ukusi spojili. Servirajte je toplu, uz laganu salatu ili kao samostalno jelo, i uživajte u svakom zalogaju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)