Punjene paprike jedno su od najomiljenijih jela u mnogim kuhinjama. Njihova popularnost leži u jednostavnosti pripreme, bogatstvu ukusa i mogućnosti prilagodbe raznim ukusima - od klasične mešavine mesa i pirinča do varijanti s povrćem ili mahunarkama.
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa rendana
- 2 kašike opranog pirinča,
- 2 kašike sojinih mrvica natopljenih u toploj vodi,
- 3 čena belog luka na listiće,
- suvi začin, mleveni biber, slatka mlevena paprika,
- 2 kašike seckanih oraha,
- paradajz na kockice,
- 1 kašika gustog paradajza (kuvanog/mlevenog),
- paprike (za punjenje),
- listići krompira ili paradajza (za zatvaranje),
- 1 kašičica brašna,
- 200 ml kuvanog paradajza,
- 100 ml vode, malo ulja (za preliv),
- malo krompira (sečenog na dugačko)
Priprema:
Sitno iseckajte crni luk, a šargarepu izrendajte. U šerpi ili tiganju zagrejte malo ulja i na srednjoj vatri dinstajte luk i šargarepu oko 5-6 minuta dok omekšaju i lepo se izdinstaju.
Dodajte dve pune kašike opranog pirinča, dve kašike prethodno natopljenih sojinih mrvica i tri čena belog luka sečena na listiće. Dobro promešajte da se sastojci sjedine.
Umešajte kašiku gustog paradajza (kuvanog ili mlevenog), suvi začin, mleveni biber, slatku mlevenu papriku, dve kašike seckanih oraha i paradajz isečen na kockice. Sve pažljivo sjedinite da fil bude ujednačen.
Ovu aromatičnu smesu koristite da napunite paprike, ostavljajući malo prostora na vrhu jer pirinač nabubri tokom pečenja. Na svaku papriku odozgo možete staviti tanki listić krompira ili komadić paradajza kao “poklopac”.
Shutterstock/Arina P Habich

U posebnoj posudi pomešajte kašičicu brašna, 200 ml kuvanog paradajza, 100 ml vode i malo ulja da napravite blag sos. Sipajte ovu mešavinu preko paprika u plehu.
Između paprika rasporedite dugačke trake krompira, pospite ih sa malo suvog začina, mlevene paprike i par kapi ulja - i pobodite gde ima mesta u tepsiji.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 °C oko 45 minuta. Prvih 30 minuta pokrijte folijom, da se sve lepo kuva, a poslednjih 15 minuta otkrijte da paprika i krompir dobiju zlatno-zapečenu koricu.
Komentari (0)