Recept koji se nekada često koristio u domaćinstvima danas je gotovo potpuno zaboravljen, a zasniva se na delu belog luka koji većina ljudi bez razmišljanja baca - njegovim ljuskama. Iako na prvi pogled deluju bezvredno, upravo se u njima kriju brojni sastojci koji mogu imati pozitivan uticaj na izgled kože i opšte stanje organizma.
Ljuske belog luka tradicionalno su se koristile za pripremu jednostavnog napitka koji se lako pravi kod kuće. Sve što je potrebno jeste da se sakupe suve ljuske i čuvaju u staklenoj tegli. Kada se sakupi dovoljna količina, od njih se može napraviti voda koja se pije tokom dana u tačno određenim količinama.
Priprema je veoma jednostavna. Jedna šaka ljuski se dodaje u litar proključale vode nakon što se vatra ugasi. Nakon nekoliko minuta, smesa se ostavlja da odstoji između šest i osam sati, dok se potpuno ne ohladi. Važno je napomenuti da se ovaj napitak pije isključivo hladan. Tokom dana se konzumiraju četiri čaše, a ova rutina se ponavlja tokom mesec dana.
Oni koji su praktikovali ovu naviku navode da su primetili promene na koži - ona postaje svežija, ujednačenija i blistavija, dok su fine linije manje izražene. Takođe se ističe osećaj lakšeg funkcionisanja organizma i opšteg balansa.

shutterstock.com/Tatiana Diuvbanova
Razlog zbog kojeg se ljuske belog luka sve više pominju u prirodnim savetima leži u njihovom sastavu. One sadrže kvercetin, biljni flavonoid koji je predmet brojnih istraživanja. Ova supstanca se često povezuje sa reakcijama organizma na spoljašnje uticaje, kao i sa podrškom krvnim sudovima i srcu. Poznati nutricionisti, poput dr Roberta Atkinsa, pridavali su joj veliki značaj i preporučivali je osobama koje se suočavaju sa sezonskim tegobama, piše Krstarica.
Iako ovakav napitak ne treba posmatrati kao zamenu za uravnoteženu ishranu ili medicinske savete, on može predstavljati zanimljiv dodatak svakodnevnoj rutini za one koji žele da iskoriste potencijal namirnica koje već imaju u svojoj kuhinji.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)