Tradicionalni ukusi

Recept za PEČENE PAPRIKE sa belim lukom, renom i medom: Najbolja salata uz prazničnu trpezu

Uživajte u svakom zalogaju

Slika Autora
byAna Đelić

14.12.2025 17:01

Recept za PEČENE PAPRIKE sa belim lukom, renom i medom: Najbolja salata uz prazničnu trpezu
milart/Shutterstock

Ako želite da prazničnu trpezu obogatite nečim drugačijim od klasičnih belolučenih paprika, ova salata od pečenih paprika sa renom pravi je pogodak. Spoj prirodne slatkoće meda, punog ukusa pečenih paprika i blago ljute, aromatične note rena donosi savršenu ravnotežu ukusa koja se odlično slaže uz pečenja, rolade i druga bogata, svečana jela.

Ova salata ne zahteva mnogo vremena ni komplikovane sastojke, a izgleda i miriše dovoljno posebno da se nađe u centru pažnje svake praznične trpeze.

Petia Miladinova/Shutterstock

Uživajte u svakom zalogaju

Priprema se jednostavno, a najbolje je da kratko odstoji kako bi se ukusi lepo povezali i dali pun, zaokružen rezultat.

Sastojci:

  • kg svežih paprika
  • 2 kašike rendanog rena (svežeg ili iz teglice)
  • 1-2 kašike meda
  • 50 ml ulja
  • 40 ml sirćeta
  • so i biber po ukusu
  • seckani sveži peršun

Priprema:

Paprike ispecite u rerni dok ne omekšaju i ne dobiju blago rumenu koricu. Zatim ih sklonite u posudu i poklopite kako bi lakše mogle da se oljušte. Kada se prohlade, očistite ih od kore i semenki i isecite na trake ili komade po želji.

U posebnoj činiji pomešajte ulje, sirće, med i rendani ren, pa začinite solju i biberom. Dobijenim dresingom prelijte paprike, lagano promešajte i ostavite da kratko odstoje kako bi se ukusi proželi. Pred serviranje pospite seckanim svežim peršunom.

Jednostavna, mirisna i efektna, ova salata je mali, ali upečatljiv dodatak koji će upotpuniti svaku svečanu trpezu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)