Slatkiši

Ovako spremljeni limun keksići nestaju sa stola brže nego što ih ispečete

Obavezno ih probajte

Slika Autora
byNevena Jakovljević

16.12.2025 08:01

Ovako spremljeni limun keksići nestaju sa stola brže nego što ih ispečete
freepik

Ovi keksići sa medom i limunom prava su mala poslastica koja osvaja na prvi zalogaj. Mekani, mirisni i blago slatki, savršeni su uz popodnevni čaj ili kafu. Jednostavni za pripremu, mogu se oblikovati po želji, a ostatke testa lako možete pretvoriti u mini kiflice. Idealni su za sve prilike kada želite nešto brzo i ukusno.

U nastavku je recept za limun keks.

Sastojci:

  • 250 g omekšalog maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2 kašičice meda
  • 1 kašika rendane korice limuna
  • prstohvat soli
  • 500 g brašna
  • 1/4 kašičice praška za pecivo
  • 4 kašike soka od limuna


Za posipanje:

  • 2 kesice vanilin šećera

Priprema:

Maslac dobro umutite zajedno sa šećerom u prahu, vanilin šećerom i medom dok ne dobijete glatku i kremastu smesu. U smesu dodajte narendanu koricu limuna, prstohvat soli, brašno, prašak za pecivo i malo svežeg limunovog soka. Zamesite glatko testo. Oblikujte testo u kuglu, stavite ga u kesicu ili foliju i ostavite u frižideru oko sat vremena da se stegne. Rernu zagrejte na 180°C.

freepik

Limun keks

Ohlađeno testo kratko premesite na blago pobrašnjenoj površini – nemojte dodavati previše brašna.

Razvaljajte testo na oko 5 mm debljine i oblikujte keksiće po želji. Pre nego što ih stavite u rernu, premažite ih četkicom sa malo vode i pospite vanilin šećerom. Pecite 12-13 minuta, dok ivice ne dobiju blagu zlatnu boju.

Saveti:

Od ostataka testa možete napraviti mini kiflice - brzo i jednostavno!

Keksići su najbolji kada se ohlade, ali još topli su prava poslastica uz čaj ili kafu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)