Brzi i laki recepti

Piletina na TURSKI NAČIN - jedan sastojak menja ukus i daje hrskavu koricu, PROBAJTE!

Ovo morate probati!

Slika Autora
byNevena Jakovljević

07.12.2025 14:01

Piletina na TURSKI NAČIN - jedan sastojak menja ukus i daje hrskavu koricu, PROBAJTE!
freepik

Koliko puta ste sa nestrpljenjem izvlačili pleh iz rerne, samo da biste otkrili da je meso suvo, a kožica daleko od hrskave? Svi smo bar jednom prošli kroz to razočaranje. Ali pečeno pile na turski način rešava ovaj problem jednom zauvek.

Tajna nije u skupoj opremi, već u jednostavnom sastojku koji verovatno već imate u frižideru - jogurtu. Uz ovu metodu, svaki zalogaj je sočan i pun ukusa, a miris pečenog pileta iz kuhinje privući će sve ukućane pre nego što sednete za sto.

Potrebni sastojci:

  • 1 celo pile (ili bataci i karabataka po želji)

Za marinadu:

  • 4 pune kašike gustog jogurta
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 4 čena sitno seckanog belog luka
  • po 1 kašičica suve majčine dušice (timijana)
  • mlevene paprike
  • crnog bibera i soli

Prilog (povrće):

  • 4 krompira
  • 2 šargarepe
  • 1 crni luk
  • 2 zelene paprike

Priprema:

U većoj činiji pomešajte jogurt, paradajz pire, ulje, sitno seckani beli luk i sve začine po ukusu. Mešajte dok ne dobijete glatku, aromatičnu smesu narandžaste boje.

Piletinu operite i dobro osušite papirnim ubrusom. Premažite je marinadom sa svih strana, ne zaboravite da utrljate i ispod kožice - ovo je ključ da meso ostane sočno. Ostavite da odstoji barem 30 minuta.

 

Shutterstock/MaraZe

Piletina na turski način

Krompir, šargarepu i luk isecite na krupnije komade. Povrće možete pomešati sa preostalom marinadom ili ga samo posoliti i nauljiti.

U pleh stavite povrće kao podlogu, a preko njega piletinu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 60 minuta, dok kožica ne postane tamno zlatna i hrskava.

Trikovi

Sobna temperatura: Nikada ne stavljajte hladnu piletinu direktno iz frižidera u rernu - ostavite je 20 minuta na sobnoj temperaturi da se ravnomerno ispeče.

Ne štedite na povrću: Povrće ispod mesa upija sokove piletine i postaje izuzetno aromatičan prilog.

Nakon pečenja, ostavite pile 10 minuta da "odmori". Sokovi će se preraspodeliti i meso će ostati sočno.

Zašto jogurt pravi razliku

Jogurt razgrađuje proteine u mesu zahvaljujući mlečnoj kiselini i kalcijumu. Za razliku od kiselih marinada koje mogu isušiti meso, jogurt ga čini izuzetno mekanim, sočnim i stvara zaštitni sloj koji pečenjem prelazi u savršeno hrskavu koricu.
 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)