Svi znamo taj osećaj. Uložili ste trud, razvukli kore, pripremili fil i kuća je puna mirisa koji obećava savršen burek. Izvadite ga iz rerne - zlatan je, prelep, ali nekako suv. Onaj trenutak sočnosti, zbog kojeg se sećate najboljih bureka iz detinjstva, jednostavno nedostaje. Nije to retko - mnogi domaći kuvari prolaze kroz istu priču, iako koriste kvalitetne sireve i ulja.
Ali postoji stara pekarska tajna koja rešava problem suvog fila i daje bureku teksturu iz snova. I, verovali ili ne, u pitanju je, obična kašika jogurta.
Dodajte je u fil bez obzira pravite li burek sa sirom, mesom ili pečurkama. Jogurt ne menja ukus, ali radi čuda sa teksturom i sočnošću:
Održava vlažnost: Sprečava da fil isuši kore i da ceo burek bude suv.
Meke kore: Kore ostaju mekane i nežne, a zagriz se topi u ustima, umesto da krcka i lomi se.
Aleksandar Tomic / Alamy / Alamy / Profimedia

Blaga kiselost: Jogurt balansira masnoću i pojačava pun ukus fila, dajući mu kompleksnost koju samo ulje ili mleko ne mogu.
Kako ga koristiti
Za standardnu tepsiju (oko 500 g kora), pripremite fil kao i obično. Na kraju dodajte punu supenu kašiku (oko 20 ml) čvrstog, punomasnog jogurta i dobro izmešajte. Fil postaje kremast, ali ne tečan, i koristi se isto kao i ranije.
Mali trikovi
Mešajte sireve: Punomasni sitni sir za kremast ukus + malo fete ili tvrdog sira za teksturu i slan ukus.
Špric za ravnomerno mazanje: Umesto četkice, koristite špric sa mešavinom ulja i malo gazirane vode -masnoća se ravnomerno raspoređuje.
Kisela voda za krckavost: Pola ulja kojim prskate kore zamenite mineralnom vodom. Kore se podižu, postaju vazdušate i hrskave.
Zašto jogurt radi čuda
Jogurt sadrži mlečne proteine i masti koje se pri pečenju sporo zgrušavaju zahvaljujući mlečnoj kiselini. Ta spora koagulacija stvara mrežu koja zadržava vlagu i mast u filu, čineći ga kremastim i sočnim, čak i kada su kore savršeno zlatne.
Komentari (0)