Brzi i laki recepti

Najukusniji POSNI podvarak: Nakon njega mrsni vam neće ni nedostajati

Svojom aromom parira tradicionanoj verziji

Slika Autora
bySrećne

05.12.2025 08:01

Najukusniji POSNI podvarak: Nakon njega mrsni vam neće ni nedostajati
Shutterstock/Sergii Koval

Podvarak je jelo koje budi uspomene iz detinjstva, ali njegova posna varijanta pokazuje da ukus ne mora da zavisi od mesa. Dugim kuvanjem kiselog kupusa sa filetima šarana iili pastmrke pažljivim odabirom začina, posni podvarak dobija bogatu aromu i pun ukus, koji može ravnopravno da parira tradicionalnoj verziji. Ovaj obrok je idealan za vreme posta, a u kombinaciji sa projom ili posnim flekicama postaje kompletan i hranljiv obrok koji će zadovoljiti i najzahtevnija nepca.

Sastojci:

  • 1 kg kiselog kupusa
  • 300 g svežih fileta šarana ili pastrmke ili dimljenih ribe
  • 2 veća crna luka
  • 2–3 čena belog luka
  • 100 ml ulja (suncokretovo ili maslinovo)
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 kašičica bibera
  • 2–3 lista lovora
  • 1 kašika brašna (opciono, za blagu gustoću)
  • So po ukusu
  • Voda po potrebi

Priprema:

Prvo, kiseli kupus dobro ocedite i po želji sitno iseckajte. Crni luk sitno naseckajte i propržite na zagrejanom ulju dok ne postane staklast. Dodajte sitno seckani beli luk, kratko ga propržite, a potom pažljivo ubacite pripremljeni kiseli kupus.

Sve začinite solju, biberom, dodajte nekoliko listova lovora i kašičicu aleve paprike, i pažljivo promešajte. Sipajte malo vode, tek toliko da kupus ne zagori, poklopite i ostavite da se polako krčka na srednjoj temperaturi oko 45 minuta. Povremeno mešajte, pazeći da se svi ukusi lepo povežu.

U međuvremenu, pripremite ribu, može dimljena ili sveža. Dodajte je u kupus i stavite poklopljeno u rernu na 45 minuta do sat vremena da se lagano zapeče.

Riba daje jelu bogatiji i intenzivniji ukus, a uz gotov podvarak kao dodatak možete da stavite projice ili posne flekice. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)