Zdrava kuhinja

Kako pravilno ZAMRZNUTI KISELI KUPUS: Ovako će ostati ukusan i svež tokom cele godine

Malo vremena i strpljenja i imaćete kiseli kupus tokom cele godine

Slika Autora
byAna Đelić

29.11.2025 13:01

Kako pravilno ZAMRZNUTI KISELI KUPUS: Ovako će ostati ukusan i svež tokom cele godine
Credit: Maciej Czekajewski / Alamy / Profimedia

Zamrzavanje kiselog kupusa jedan je od najjednostavnijih načina da se omiljena zimska namirnica sačuva tokom cele godine. Uz pravilnu pripremu, kupus može zadržati prepoznatljiv ukus i aromu, pa tako postaje praktičan dodatak jelima i van sezone.

Iako mnogi sumnjaju da li kiseli kupus sme da se zamrzne, stručnjaci potvrđuju da je to sasvim bezbedno, uz nekoliko važnih pravila. Prvi korak je dobra priprema. Pre zamrzavanja kupus treba dobro ocediti kako bi se uklonio višak tečnosti. Previše vlage može uticati na njegovu teksturu nakon odmrzavanja, zbog čega bi mogao da postane premekan ili gnjecav.

Nakon toga preporučuje se napravite porcije. Podelite kupus na manje količine, onoliko koliko vam je potrebno za jedno jelo. Na taj način ćete izbeći često odmrzavanje većih količina i produžiti trajanje namirnice.

shutterstock.com/Baloncici

Kiseli kupus može i da se zaledi

Kupus zatim treba pravilno upakovati. Najbolje je koristiti plastične kese sa zip-zatvaračem ili hermetički zatvorene kutije. Time se sprečava ulazak vazduha, koji može izazvati opekotine od zamrzavanja i narušiti kvalitet kupusa.

Kiseli kupus se može čuvati u zamrzivaču do šest meseci. Tokom zamrzavanja tekstura će se neznatno promeniti i postati mekša, ali ukus ostaje gotovo neizmenjen, što ga čini pogodnim za pripremu sarme, podvarka, čorbi i drugih tradicionalnih jela.

Kada je reč o odmrzavanju, preporučuje se spor proces, ostavite kupus u frižideru preko noći. Ako ste u žurbi, možete koristiti mikrotalasnu pećnicu na niskoj temperaturi, ali treba imati na umu da će tekstura tada biti još mekša.

Uprkos tim manjim promenama, zamrzavanje je odličan način da kiseli kupus ostane upotrebljiv i ukusan tokom cele godine, uz minimalan trud i bez gubitka karakteristične kiseline i arome.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)