Tradicionalni ukusi

KIŠ sa povrćem: Malo truda za veliki UŽITAK u toplim, sočnim zalogajima

Ovo je savršen francuski specijalitet koji možete da poslužite kao obrok u bilo kom delu dana

Slika Autora
bySrećne

04.12.2025 08:01

KIŠ sa povrćem: Malo truda za veliki UŽITAK u toplim, sočnim zalogajima
shutterstock.com/Elena Veselova

Kiš sa povrćem je savršena kombinacija prhke kore, kremastog nadeva i šarenog povrća. Lagano, ukusno i lepo za oko, ovaj tradicionalni specijalitet francuske kuhinje idealan je za doručak, ručak ili večeru, a može se poslužiti i topao i hladan. Priprema je jednostavna, a rezultat je sočna pita koja će zadovoljiti i ljubitelje mesa i vegetarijance.

Sastojci:

Testo (prhka kora)

  • 250 g brašna
  • 125 g hladnog putera (isečenog na kockice)
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 1–2 kašike hladne vode (po potrebi)
  • (Možeš koristiti i kupovno lisnato testo.)
  • Nadev
  • 3 jajа
  • 200 ml pavlake za kuvanje 
  • 150 g sira (gauda, trapist, ementaler ili feta)
  • 1 srednja tikvica (na kockice)
  • 1 crvena paprika
  • 1 manji praziluk ili pola crnog luka
  • 1 šargarepa (sitno iseckana ili narendana)
  • maslinovo ulje
  • so, biber
  • malo muškatnog oraščića (po želji)
  • origano ili timijan

 

Priprema:

U većoj činiji pomešajte brašno i so, pa dodajte hladan puter isečen na kockice. Prstima utrljajte puter u brašno dok ne dobijete mrvičastu, sitnu smesu nalik pesku. Zatim dodajte jedno jaje i malo hladne vode. Umesite kratko, samo koliko je potrebno da se sastojci povežu u glatko testo. Testo oblikujte u kuglu, umotajte u foliju i ostavite da se odstoji u frižideru 20 do 30 minuta.

Kada se stegne, razvijte ga oklagijom i pažljivo prebacite u kalup za pitu prečnika oko 26 do 28 cm. Poravnajte ivice, izbockajte dno viljuškom i stavite da se zapeče oko 10 minuta na 180 stepeni Celzijusa, tek toliko da kora malo očvrsne pre dodavanja nadeva.

Dok se kora peče, pripremite povrće. Na malo zagrejanog maslinovog ulja proprži najpre sitno isečen praziluk ili crni luk. Kada omekša i zamiriše, dodajte papriku, šargarepu i tikvicu iseckanu na kockice. Dinstajte nekoliko minuta, da povrće omekša, ali da i dalje zadrži oblik i blagu hrskavost. Začinite solju i biberom. Sklonite sa vatre i ostavite da se kratko prohladi.

U manjoj činiji umutite jaja, pa dodajte pavlaku za kuvanje i narendani sir. Začinite po ukusu solju, biberom i mrvicom muškatnog oraščića, koji daje blag, topao miris i zaokružuje ukus.

Na polupečenu koru ravnomerno rasporedite pripremljeno povrće. Preko njega polako prelijte umućeni preliv od jaja, pavlake i sira. Po želji možete odozgo da pospete još malo narendanog sira da bi se površina lepo zapekla i dobila zlatnu boju.

Stavite kiš u rernu zagrejanu na 180 stepeni Celzijusa i pecite 30 do 35 minuta, odnosno dok se nadev potpuno ne stegne, a površina ne porumeni i dobije lepu koricu. Kada je gotov, ostavite ga nekoliko minuta da se prohladi kako bi se lakše sekao.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)