Sarma je neizostavni deo svake slavske trpeze - prava kraljica prazničnih stolova. Njeno pripremanje deluje jednostavno, ali postoji nekoliko trikova koji će svaki put učiniti da bude savršena.
Tradicionalno se sprema tokom hladnijih meseci, kada počinje sezona slava. Najčešće se koristi svinjsko ili mešano mleveno meso, koje se pomeša sa pirinčem i umota u kiseli list kupusa. Ipak, kvalitet sarme ne zavisi samo od recepta - važni su i izbor sastojaka, tehnika pripreme i sitni detalji.
Birajte kvalitetno meso
Umesto prethodno upakovanih mešavina, odlučite se za svinjsku ili goveđu plećku, mlevenu kod vašeg mesara. U nekim receptima koristi se pola-pola, svinjetina i govedina, ali slobodno prilagodite proporciju po svom ukusu.
Kupus je ključ
Ipak, možda i važniji od mesa je kupus. Najbolje je koristiti svež kupus koji sami ukiselite, ali ako to nije moguće, domaći kupus sa pijace je bolja opcija od vakuumiranog.

shutterstock_SingerGM
Pre nego što počnete da motate sarme, operite listove pod hladnom vodom kako jelo ne bi bilo previše kiselo.
Priprema pirinča
Pirinač u filu je tu da poveže meso, ali nemojte preterivati - previše pirinča može učiniti smesu tvrdom. Nema potrebe da ga kuvate unapred; dovoljno je da ga potopite u vodi desetak minuta da nabubri.
Tehnika motanja
Koristite velike listove kupusa, ali pazite da ne pretrpate sarmu – obično je dovoljna jedna kašika nadeva. Kada je slažete u šerpu, stavite ih vertikalno, a ne horizontalno. Tako će se lakše vaditi, a pri kuvanju se neće odmotavati i raspadati.
Komentari (0)