Japan godinama važi za zemlju u kojoj ljudi ne samo da žive najduže, već i stare znatno zdravije nego u ostatku sveta. Naučnici i nutricionisti širom planete pokušavaju da odgonetnu ovu tajnu, a jedan od ključnih odgovora krije se u svakodnevnoj ishrani i namirnicama koje Japanci redovno unose u organizam.
Nutricionistkinja i ekspertkinja za dugovečnost Mičiko Tomioka otkrila je za CNBC koje namirnice Japanci konzumiraju gotovo svaki dan i koje im donose izuzetne zdravstvene benefite.
- Svaki put kada se vratim u Japan, zadivi me vitalnost starijih ljudi u mojoj zajednici. Tajne njihove dugovečnosti su svesna ishrana i negovanje "ikigaija", japanskog pojma koji u prevodu znači "pronalaženje svrhe života" - kaže nutricionistkinja.
Ovo je osam namirnica koje Japanci jedu svakodnevno i koje čine temelj njihove dugovečnosti.
Mahunarke
Mahunarke, uključujući soju, pasulj, sočivo ili leblebije, bogate su vlaknima, biljnim proteinima, vitaminima i mineralima.
freepik

Zasitne su i uspešno mogu da zamene meso.
Alge
U Japanu se morska trava, poznata kao kaiso, koristi u mnogim jelima. Ovaj aromatični i održivi sastojak ima brojne nutritivne prednosti - nizak sadržaj kalorija i visok udeo vlakana. Sadrži vitamine i minerale poput joda, gvožđa, kalijuma, magnezijuma, vitamina B12 i omega-3 masnih kiselina.
Fermentisana hrana
Među najpopularnijim fermentisanim namirnicama u Japanu su miso (fermentisana soja koja se često dodaje supama), natto (fermentisana soja) i nukazuke (fermentisano povrće od pirinčanih mekinja). Fermentisana hrana bogata je probioticima koji pomažu varenje i apsorpciju hranljivih materija. Korisna je svaka vrsta fermentisane hrane, uključujući i onu iz domaće kuhinje: kiseli kupus, kiseli krastavci, jogurt, kiselo mleko i kefir.
Mača čaj
Mača (matcha) je fini prah zelenog čaja, poznat po brojnim blagotvornim dejstvima. Sadrži vitamin C, vitamine B grupe, vlakna i proteine, kao i polifenole sa protivupalnim dejstvom. Ovi spojevi bogati su antioksidansima koji štite ćelije.
Šitake pečurke
Šitake su ključni sastojak mnogih japanskih jela. Bogate su proteinima, vitaminima D i B, a sadrže i lentinan - polisaharid koji pomaže u borbi protiv upala.
Tofu
Tofu, biljni sir od soje, odličan je izvor proteina i jedna od osnovnih namirnica japanske kuhinje.
freepik

Ne sadrži holesterol i veoma je svestran, pa se može dodavati brojnim jelima.
Đumbir
Đumbir je širom sveta prepoznat kao superhrana. Doprinosi jačanju imuniteta, povoljno utiče na metabolizam, obogaćuje ukus jela i pomaže u očuvanju hrane.
Susam
Prema rečima Mičiko Tomioke, semenke susama mogu napraviti veliku razliku u obroku. Umesto ulja, ona u pripremi prženog povrća koristi mleveni susam kako bi iskoristila sva njegova blagotvorna svojstva. Susam je bogat vitaminima B i E, proteinima, vlaknima i mineralima poput magnezijuma, kalcijuma i fitosterola, koji pomažu u kontroli nivoa holesterola.
Komentari (0)