Kefir je kultivisan, fermentisan napitak koji podseća na jogurt. Neki izvori navode da je ovo piće staro više od 1.000 godina, a potiče sa Kavkaza. Navodno su ga lokalni stanovnici, poznati po zdravlju i dugovečnosti, slučajno otkrili dok su nosili sveže mleko u kožnim vrećama. Nekada malo poznat izvan Kavkaza, danas je kefir posebno popularan u Rusiji i zemljama jugozapadne Azije, a poslednjih nekoliko godina sve više i u drugim delovima sveta.
U osnovi, kefir se proizvodi fermentacijom "kefirnih" zrnaca.
Dobrobiti kefira za zdravlje
Jedan od razloga zbog kojih je kefir u poslednjih nekoliko godina postao pristupačniji i rašireniji jesu njegove pozitivi efekti na zdravlje. Kefir sadrži mnogo hranljivih materija, proteina, B vitamina, kalijuma i kalcijuma. Kalcijum pomaže u stvaranju jakih kostiju, protein gradi jake mišiće, a kalijum je važan za zdravlje srca, prenosi miss7zdrava.
No, probiotici su najznačajnija zdravstvena korist koju kefir može da ponudi. Probiotici mogu da pomognu u:
- poboljšanju odnosa zdravih bakterija u gastrointestinalnom traktu
- lečenju probavnih smetnji, naročito nakon korišćenja antibiotika
- ublažavanju simptoma sindroma iritabilnog creva
- smanjenju ili prevenciji gastrointestinalnih infekcija i pospešivanju oporavka nakon njih
- prevenciji ili pomoći u lečenju vaginalnih infekcija
- prevenciji ili pomoći u lečenju infekcija mokraćnog sistema
Zdravstvene koristi kefira mogu se proširiti i izvan probiotskog dejstva. Jedno istraživanje je pokazalo da kefir može biti koristan u snižavanju holesterola i stimulisanju imunog sistema.
Shutterstock/Microgen

Razlika u odnosu na jogurt leži i u samom načinu pripreme: kefir se fermentiše na sobnoj temperaturi, dok se mnoge vrste jogurta kultivišu na određenoj toplini.
Razlika u odnosu na jogurt
Takođe, kefir sadrži veći broj različitih vrsta zdravih bakterija, bolje utiče na gastrointestinalni trakt, a aktivni kvasac u kefiru ima veće nutritivne koristi u odnosu na onaj u jogurtu.
Iako kefir donosi brojne zdravstvene koristi, moguće su i neke nuspojave, poput zatvora i grčeva u stomaku, naročito kod prvih konzumacija. Osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom, deca mlađa od godinu dana i osobe sa autoimunim bolestima trebalo bi da se konsultuju sa lekarom pre nego što uvedu kefir u ishranu.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)