Nutricionizam

Ako imate ovu bolest, KISELI KUPUS vam je strogo zabranjen: Evo zbog čega može da bude opasan

Ne posežite za ovom namirnicom ukoliko imate sledeće probleme

Slika Autora
byAna Đelić

11.12.2025 15:02

Ako imate ovu bolest, KISELI KUPUS vam je strogo zabranjen: Evo zbog čega može da bude opasan
Madeleine Steinbach/Shutterstock

Kiseli kupus je simbol zime i nezaobilazan deo mnogih tradicionalnih jela, ali uprkos hranljivosti i probiotičkim svojstvima, može predstavljati ozbiljan rizik za osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska. Razlog za to je jednostavan, proces kiseljenja zahteva veliku količinu soli, a upravo so predstavlja najveći problem za osetljive grupe.

Tokom fermentacije kupus upija znatnu količinu soli koja ostaje prisutna i nakon ceđenja ili ispiranja. Kada se takva namirnica unosi u organizam, dolazi do povećanog zadržavanja tečnosti, što dodatno opterećuje bubrege i kardiovaskularni sistem. Preveliki unos soli može dovesti do skoka krvnog pritiska, stvaranja otoka, opterećenja srčanog mišića i slabijeg izlučivanja viška tečnosti. Osobe sa hipertenzijom zato kiseli kupus treba da izbegavaju ili da ga konzumiraju u minimalnim količinama.

So remeti i ravnotežu između kalijuma i natrijuma, što može izazvati neprijatne simptome poput grčeva u mišićima, napetosti u predelu vrata i leđa, osećaja trnjenja, kao i nemira u rukama i nogama. Organizam se dodatno opterećuje jer višak natrijuma utiče na funkcionisanje nervnog sistema i cirkulacije. Kod osetljivijih ljudi mogu se javiti i glavobolje, ubrzan rad srca ili osećaj težine u nogama.

Credit: Maciej Czekajewski / Alamy / Profimedia

Kiseli kupus nije za svakog

Čak ni temeljno pranje listova kiselog kupusa ne uklanja dovoljno soli da bi se rizik značajno smanjio, jer je ona duboko prodrla u tkivo tokom procesa fermentacije. Zbog toga se osobama sa visokim pritiskom, problemima sa bubrezima ili sklonošću zadržavanju tečnosti preporučuje da obrate posebnu pažnju na unos ove popularne zime namirnice. Ukoliko se kupus ipak jede, neophodno je izbaciti so iz ostatka ishrane tokom dana i voditi računa o ukupnom dnevnom unosu natrijuma.

Iako kiseli kupus ima svoje prednosti, poput vitamina C, vlakana i korisnih bakterija, važno je znati da za pojedine ljude on može biti opasan. Zdravlje uvek treba staviti ispred tradicije, pa je zato važno proceniti da li ova namirnica donosi korist ili potencijalnu štetu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)