Odrasli

"To je mrtva hrana koja enormno podiže šećer", kaže dr Čubrilo za NAJPOPULARNIJI doručak u SRBIJI

Daleko je od najzdravije hrane, a svi je jedu

Slika Autora
byNevena Jakovljević

19.12.2025 09:40

"To je mrtva hrana koja enormno podiže šećer", kaže dr Čubrilo za NAJPOPULARNIJI doručak u SRBIJI
Printscreen/Blic

Ovsene pahuljice su za mnoge nezaobilazan deo jutarnje rutine. Pripremaju se brzo, lako se kombinuju sa raznim namirnicama i važe za nutritivno bogat obrok, zbog čega ih mnogi smatraju idealnim doručkom. Bogate su vlaknima i ugljenim hidratima, pa se često ističu kao najzdraviji način da se započne dan. Ipak, postavlja se pitanje - da li su zaista najbolji izbor za svakoga?

U vreme kada se sve veća pažnja posvećuje zdravoj ishrani i pravilnom unosu nutrijenata, ovsene pahuljice su stekle status jednog od najpopularnijih obroka. Međutim, prema mišljenju dr Dejana Čubrila, profesora medicinske fiziologije, specijaliste sportske medicine i stručnjaka za metaboličke poremećaje, njihova uloga u ishrani često se precenjuje. On ističe da, iako imaju brojne prednosti, ovsene pahuljice nisu univerzalno rešenje i ne odgovaraju svakom organizmu na isti način.

 

Printscreen/Blic

Prof. dr Dejan Čubrilo

- Najzdravija hrana koja postoji na ovom svetu – to je krompir, sočivo, pasulj, kinoa, amarant, ječam… To su sve fenomenalne namirnice - kaže ugledni lekar za Ženu.

Freepik/freepik

Kako ovsene pahuljice utiču na zdravlje

A šta je sa ovsenim pahuljicama? Najčešće ih biramo za doručak, dodajemo ih u smutije ili koristimo kao osnovu za energetske pločice. Smatraju se namirnicom koja telu obezbeđuje vlakna, vitamine i energiju, pa ih mnogi nutricionisti preporučuju kao dobar izbor u svakodnevnoj ishrani.

Ipak, prema rečima dr Dejana Čubrila, priča o ovsenim pahuljicama nije baš tako jednostavna:

- Ne. Dakle, ovsene pahuljice su mrtva hrana koja enormno podiže šećer.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)